Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Live talkmagazine "Woorden Met Wink" in schouwburg R'dam

Datum nieuwsfeit: 18-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


"WOORDEN MET WINK" Live Talkmagazine,
Rotterdamse Schouwburg 18 november 2000,
14.00 - 18.00 uur. entrée f 7,50

"Woorden Met Wink" is een live-magazine in de vorm van een talkshow, waarin kunstenaar Wink van Kempen een groot en divers gezelschap van gasten uit het Rotterdamse culturele veld in de schijnwerpers zet en, indien relevant, aan de tand voelt. Er zijn in 2001 drie afleveringen gepland - twee op de locatie CBK-Nieuwe Binnenweg, een in de bovenfoyer van de Rotterdamse Schouwburg. Het project is de afgelopen maanden tot in de puntjes voorbereid en nu is er dan de pilot -aflevering...

Het middagvullende programma dient als doorgeefluik van inspiratie, kennis en amusement, met als uitgangspunt de verschillende energieën die de participanten samenbrengt en vooruitdrijft - "vanuit een liefdevolle blik naar de traditie, met een kloppend hart voor de vernieuwing" (WvK). Woorden Met Wink biedt de mogelijkheid om áchter de schermen te kijken en geeft op kritische wijze aandacht aan wat Rotterdamse kunst-en cultuurmakers drijft. Het wordt geïnitieerd vanuit de gedachte dat het de basis is die telt, met andere woorden: de ontplooide energie en activiteiten van individuele kunstenmakers. Hun werk vindt vaak, maar duidelijk niet altijd, plaats binnen het gesubsidieerde kunststelsel. Woorden Met Wink biedt een scala van wat er aan opmerkelijks aan die basis plaatsvindt, gecombineerd met de visie en activiteiten van enerzijds culturele beleidsmakers, anderzijds culturele (commerciële) entrepreneurs. Daarmee biedt het inzicht in het huidige culturele veld als een diversiteit aan mogelijkheden, standpunten en beïnvloeding over-en-weer tussen uiteenlopende dragers en kaders. Het is behoorlijk pretentieloos, wil spraakmakend en bevragend zijn en op niet-theoretische wijze de dilemma's en nieuwe mogelijkheden binnen het (toekomstige) culturele gebeuren blootleggen.

Woorden Met Wink is feitelijk een initiatief van onderaf, waarmee, om man en paard te noemen, de verschillen tussen Arie van der Zwan en Rick van der Ploeg worden gevisualiseerd en van commentaar worden voorzien. Als dat lukt, op een gestructureerde, onderhoudende en levendige manier, is het geslaagd.

Achtergrond project

Woorden Met Wink heeft een voorganger in De Series, vier afleveringen in het najaar van 1998, waarvoor Wink van Kempen voor concept, samenstelling & presentatie tekende. In De Series 1998 stond de performance centraal, op welk terrein Van Kempen een specialist mag worden genoemd. In de nieuwe reeks is dit (slechts) een van de onderdelen. Gedeelde noemer blijft het belang dat gehecht wordt aan de aspecten verrassing, hedonisme en het naar voren halen van (onvermoed) talent.

Opzet afleveringen

Het programma bestaat steeds uit twee peilers: de praktijk van tegendraads, ontluikend cultureel talent, naast het systematisch bevragen van (nieuwe) patronen binnen de kunstcontext. Woorden Met Wink is daarmee breder van opzet dan we van een middagvullend programma kennen. Het presenteert niet alleen kunstenaars uit diverse disciplines en van verschillende generaties, maar geeft ook aandacht aan wat beleidsmakers vermogen en aan noviteiten in commercieel entrepreneurschap. Er zijn enige nieuwe, vaste elementen opgenomen - de Sweepstake (een loterij met kunstwerken van de gasten als prijzen), een Dj die permanent draait en een wetenschapsfilosoof die het thema van de betreffende middag belicht.

Belangrijkste aspect is het kader van de talkshow - gasten uit verschillende disciplines en hoeken komen, n.a.v. een recent of aankomend project, aan het woord. Daarnaast zijn er elke keer muziek/performance-optredens en sommige gasten laten werk - schilderijen, publicaties e.d. - zien. Maar een gesprek over hoe, wat & waarom is de essentie. Gasten worden gelijkwaardig naast elkaar gepresenteerd.

Er wordt per middag thematisch geprogrammeerd, wat voor een inhoudelijke lijn tussen de (gesprekken met) individuele gasten en presentaties zorgt. Drie kernbegrippen die als grondslag van levens-en maatschappijvisie dienen - Tijd, Ruimte en Perceptie - zijn de ankers voor de programmering van de respectievelijke middagen en de gesprekken die gevoerd worden. De wetenschapsfilosoof Paul Zwart zal de relatie tussen het thema van de middag en kunstpraktijk steeds kort belichten.

Daarnaast zijn alle gasten ondergebracht in meer dan twintig, veelal terugkerende categorieën, zoals
'nooit-meer-wat-van-gehoord-kunstenaar', 'onbegrepen project', 'initiatiefrijk initiatief', 'i.t-en in de kunst', 'ontwerp van het seizoen', 'de Antillen-connexion' ,'oldtimer-on-the-run' en 'nieuwe ambtenaar'.

Op deze wijze wordt zowel een combinatie van interesses binnen de programmering bereikt, als een samenhang tussen de onderdelen van een middag en tussen de middagen in totaliteit aangebracht. Met de nieuwsgierigheid van Wink van Kempen, MOIST projects en die van de adviesraad als leiddraad, presenteren we gasten waar we recent veel te weinig van horen, waar we heel veel goeds (of slechts) van horen of waar we in de toekomst ongetwijfeld nog heel veel meer van gaan horen.

Medewerkers
Concept en presentatie - Wink van Kempen
Projectcoördinatie - Nous Faes
Grafische vormgeving - Steffen Maas
Adviesraad WMW - Siebe Thissen, Ronald Motta, Hugo Bongers, Annemie Van ackere
Bestuur MOIST projects - Cokkie Snoei (galeriehouder)
- Lucas Verweij (stedelijk ontwerper)
- Angela Riddering (hfd. fin.adm.& autom. Mus. Boijmans v. B.)
Publiciteit - Suzan Fikke (CBK)

(com@cbk.rotterdam.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie