Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Expositie Martine Stig en David Jiménez in Foto Instituut

Datum nieuwsfeit: 18-11-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

november 2000

in de kleine zaal in het Nederlands Foto Instituut

Martine Stig / David Jiménez

looptijd 19 november 2000 t/m 7 januari 2001

opening 18 november, 17.00 uur, beide fotografen zullen hier aanwezig zijn.

Twee jonge en veelbelovende fotografen uit Nederland en Spanje zijn samengebracht in de nieuwste tentoonstelling in de kleine zaal in het Nederlands Foto Instituut. De Nederlandse fotografe Martine Stig (1972) attendeert ons met haar heldere kleurenfoto's op de onverwachte visuele kwaliteiten van 'gewone' dingen in het leven. De Spaanse fotograaf David Jiménez (1970) richt zich met zijn poëtische zwart-wit foto's eerder op de voelbare dan op de tastbare werkelijkheid. Zijn beelden vertellen over de subjectieve ervaringen van het leven, over fantasieën en droomwerelden. Foto's, waarin de fotografen ieder op hun manier een eigen verrassende kijk op de wereld om ons heen geven.

Martine Stig heeft een goed fotografisch oog voor de onverwachte visuele kwaliteiten van 'gewone' dingen van het leven. Dagelijks kruisen mensen elkaar op straat, zonder zich bewust te zijn van het beeld dat dit oplevert voor de anderen. En op sommige plekken in de wereld schijnt bijna dagelijks de zon zodanig in het gezicht dat men zich met een boek, krant, tas of iets anders tegen deze felle zonnestralen beschermt. Onbewuste handelingen die door Stig worden opge-merkt, herkend en vastgelegd. Het ontstane beeld wordt versterkt doordat Stig werkt in series die zich eerder als verzamelingen dan als sequenties voordoen. Zo is After (1998) een fotoserie om de blik van mensen die zojuist seks met elkaar hebben gehad te onderzoeken. In Men (1999) zien we mannen die de zon weren en in haar nieuwste serie Hello (2000) hoe mensen elkaar al lopend op straat kruisen zodat de ene figuur (net niet) achter de ander verdwijnt. Stig is als redactielid betrokken bij het tijdschrift Sec. en is aangesloten bij het agentschap Solar. (Van het tijdschrift Sec. is vanaf 3 december de tentoonstelling Sec.08 in het NFI te zien.)

Tegenover de foto's van Stig worden de poëtische zwart-wit foto's van de Spaanse fotograaf David Jiménez geplaatst. Jimenéz richt zich meer op de voelbare dan op de tastbare werkelijkheid. Zijn foto's zijn niet informatief maar verlenen de wereld een soort poëtisch aura. Ze vertellen over de subjectieve ervaringen van het leven, over fantasieën en droomwerelden en roepen bij ieder weer een andere associatie of herinnering op. De titel van Jiménez' recente boek Infinitos refereert duidelijk aan het tijdloze universum dat deze jonge Spaanse fotograaf met en in zijn fotografie heeft geschapen. In 1999 won hij de Premio Fotógrafo Revelación PHotoEspaña.

Deze tentoonstelling kwam tot stand i.s.m. PHotoEspaña 2000 en het Instituto de la Juventud in Madrid. De tentoonstelling was daar, echter zonder Stigs serie Hello, reeds afgelopen juli te zien.

Het boek Infinitos van David Jiménez is dit najaar verschenen bij IG FOTOEDITOR (Sevilla), ISBN 84-931546-0-1.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie