Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Proefschrift Wine & Food Festival 2000

Datum nieuwsfeit: 19-11-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

19 november in de Olofskapel van het Golden Tulip Barbizon Palace in Amsterdam

Proefschrift Wine & Food Festival 2000

Geen Fair Culinair dit jaar in het MECC in Maastricht. Reden voor veel telefoontjes van verontruste kookamateurs. Zou daarmee een einde komen aan de kookwedstrijden om de titel beste amateurkok van Nederland? Zou het helemaal gedaan zijn met kookwedstrijden, de wedstrijd om de Graham's Trophy voor de beste wijnproever van Nederland en ga zo maar door. Ondanks het feit dat Proefschrift op 22 oktober hier net zijn grote jaarlijkse Wijnconcours achter de rug heeft, heeft Proefschrift en de ProefKrant hoofdredacteur Jan van Lissum gemeend een -voorlopig tussentijds- consumentenevenement op te zetten op dezelfde locatie, de Olofskapel van het tegenover het Centraal Station van Amsterdam gelegen Golden Tulip Barbizon Palace. Dit evenement wordt mede gedragen door Elsevier Culinair (Club Cuisine en de vakbladen Annoncée Culinaire en Horeca Journal) en het slijtersvakblad SVB.

Tijdens het Proefschrift Wine & Food Festival zullen niet alleen winnende (concours)wijn te proeven zijn; ook is er een totaal gastronomisch omlijstend programma gemaakt, dat klinkt als een klok. Mèt kookwedstrijden voor amateurkoks, waaronder de finale om de Gallo Award. Ook zal tijdens dit evenement de finale plaats vinden van de wedstrijd 'wie maakt de lekkerste sandwich', uitgeschreven door Hazlewood. Beide wedstrijden werden eerder dit jaar uitgeschreven door het blad Club Cuisine. De jury van de Gallo Award staat onder voorzitterschap van Meesterkok Leon Ribbens en bestaat verder uit Lucette Faber, Ton Borghouts en Eric Ran. Per deelnemer worden twee combinaties gejureerd.

Veel evenementen en proeverijen

De 19e november wordt een dag, waarin het Barbizon Palace, toch al één van de culinaire 'tempels' van de hoofdstad, bol staat van de culinaire activiteiten. De hele dag door vinden er lezingen, proeverijen en andere manifestaties plaats. In het complex zijn overal standjes te vinden van wijn- en delicatessenimporteurs, waar de bezoekers naar hartelust kunnen proeven. Op het lezingenprogramma vinden we onder meer namen terug als Johannes van Dam, die het fenomeen 'Lekker' onder de loep zal nemen op de hem welbekende messcherpe wijze. Met het publiek zal hij in discussie gaan over het fenomeen restaurant-recensies in het algemeen. Gert Crum verhaalt over Champagne en signeert voor de geïnteresseerde aanwezigen zijn Champagneboek. Vincent Helberg, kok en schrijver van de net verschenen biologische wijngids houdt een lezing met aansluitende proeverij over dit thema. Met hem kan men ook in discussie gaan over het fenomeen 'biologisch' in zijn algemeenheid. Ook over het thema Wijn en Gezondheid wordt een lezing gehouden ( dr. Korzec, St. Lucasziekenhuis, Amsterdam). In de verschillende zalen en foyer staan de proeftafels opgesteld voor doorlopende lezingen en proeverijen van topwijnen uit Spanje, Port en Cognac. Daarnaast zijn er tegen een geringe meerprijs ( f 15,=) workshops met aansluitende proeverijen. Het aantal deelnemers aan deze workshops is beperkt. Inschrijven aan de zaal (vol is vol.) Onder meer zijn er workshops van kaviaar (Ashkan Mossafaian van TradeSynergy) , truffel (Fred en Yolande de Leeuw), patisserie en chocolade (Manfred Spaargaren, Amstelveen).


1. Doorlopend programma vanaf 11.00 uur in de Olofskapel (alles onder voorbehoud):
- Wijnproeverij met gerenommeerde importeurs
· Vinea Grootvriendt (B) gespecialiseerd in Spaanse wijnen
· Sauter - assortimentsproeverij

· Selezione Vini Italiani (B) gespecialiseerd in Italiaanse wijnen
· Alliance Vinicole - assortimenstproeverij
· Great Grapes gespecialiseerd in Zuid-Afrikaanse wijnen
· Ad Bibendum (B) gespecialiseerd in Australische wijnen
· Château Online primeur: internetwijnhandel presenteert elk uur een proeverij, met ter plaatse bereide amuse; speciale gasten zijn Beaujolais-producent Dominique Piron en Jean-Michel Deluc, voormalig sommelier Ritz, Parijs
· La Gironde met wijnen van Castaño en Rivesaltes
- Stands:

· Truffel Fred en Yolanda de Leeuw, met eigen presentatie
· Chocolade en patisserie Manfred Spaargaren, met eigen presentatie
· Keukenaccessoires

- Boekpresentaties met eenmalige aanbiedingen voor de bezoekers:
· Nicolaas Klei Supermarktwijngids

· Peter Klosse Smaakstijlen, de nieuwste visies t.a.v. het combineren van wijnen en gerechten
· Gert Crum diverse boeken, o.a. over Champagne
· Vincent Helberg biologische wijnbouw


2. Specials (alles onder voorbehoud):

Wat? Waar? Hoe laat?

Graham's Trophy wedstrijd Beste Wijnproever Benelux (amateurs en professionals) Een uitdaging voor iedereen, deelname is gratis en er zijn fraaie prijzen te winnen. Een middag lang zullen de grootste wijnliefhebbers van de Benelux hun krachten meten en kennis testen. Tal van typen wijn passeren de revue. Alle aspecten van wijn komen aan bod. Voor amateurwijnproevers is er een apart klassement. Naast de hoofdprijs, een lang weekend Oporto en een bezoek aan Graham's, zijn er heerlijke portwijnen te winnen.

voorronden Foyer 1 12.00-15.00 halve finale laatste 4 podium Olofskapel 15.00-16.00 finale (laatste 2) podium Olofskapel 16.00-17.00

Prijsuitreiking podium Olofskapel 17.00-18.00 Hoofdprijs: verzorgde reis (lang weekend) naar Graham's in Oporto 2e prijs: kist met 1 fles Malvedos 1987, 1 fles Vesuvio 1996, 1 fles 30 Years Old Tawny, 1 fles Vintage 1980 Voor de afvallers in de halve finale: 1 fles 30 Years Old Tawny. Voor de plaatsen 5 t/m 8: 1 fles Malvedos 1987

Gallo Award: finale wijn-spijscompetitie amateurkoks keuken 11.00-15.00 De jury staat onder voorzitterschap van Meesterkok Leon Ribbens en bestaat verder uit Lucette Faber, Ton Borghouts en Eric Ran. Per deelnemer worden twee combinaties gejureerd.

Wedstrijd lekkerste sandwich keuken 12.0015.00 uitgeschreven door Hazlewood
Prijsuitreikingen podium Olofskapel 17.00-18.00

Masterclasses/lezingen gepresenteerd door experts in hun vakgebied (alles onder voorbehoud), o.a.:

Truffel* Fred de Leeuw, dé truffelspecialist van Nederland Boardroom 14.00 15.00 Wijn & spijs Peter Klosse (auteur van diverse boeken op het gebied van wijn & spijs) Foyer 1 13.00 14.00 Sherry (Sacristía-wijnen)* Jan van Lissum (de wijnen zijn geselecteerd tijdens de Vinoble in Jerez en speciaal voor dit evenement overgevlogen uit Spanje) Boardroom 13.00 14.00 Kaviaar & wijn 1* Ashkan Mossafaian (TradeSynergy) presenteert diverse verrassende mogelijkheden Boardroom 12.00 13.00 Top Spaans Johnny Grootvriendt (Vinea-Grootvriendt, B.) Foyer 1 12.00 13.00 Kaviaar & wijn 2* Ashkan Mossafaian (TradeSynergy) presenteert diverse verrassende mogelijkheden Boardroom 15.00 16.00 Port Euan Mackay (Symington Family Port Companies, o.a. Graham's., Warre's) Foyer 1 14.00 15.00 Wijn en gezondheid Dr. Korzec (St. Lucasziekenhuis, Amsterdam) Mezzanine 13.00 14.00 Cognac nosing* Willebrord Hosman Foyer 1 15.00 16.00 Met mes en vork (op tafel); restaurantrecensies Johannes van Dam Mezzanine 14.00 15.00
Biologische wijn Vincent Helberg, met proeverij Mezzanine 12.00 13.00 Champagne Gert Crum Mezzanine 15.00 16.00

Surprising Wines presentatie nieuwste selectie (op uitnodiging, uitsluitend voor toprestaurateurs en sommeliers) Foyer 2 14.00 15.00 en 16.00 17.00 Hoe commercieel mag wijn zijn? Frank Smulders, Master of Wine Foyer 2 15.00 16.00

Toegangskaarten voor dit evenement kosten f 50,=. Met gebruikmaking van de bon uit De ProefKrant, Proefschrift, Horeca Journaal, Club Cuisine, Annoncée Culinaire of Slijtersvakblad krijgt u aan de kassa f 25,= korting.

NB

- Voor de lezingen en masterclasses geldt: vol is vol. Reserveren aan de kassa, of tevoren per fax (020 624 50 28) of e-mail ((winestone@wxs.nl)) is daarom gewenst.
- Voor de programma-onderdelen met een * wordt, vanwege de exclusieve artikelen die te proeven zijn, een extra bijdrage gevraagd van f 15,= p.p. Liefhebbers wordt verzocht zich voor deze masterclasses vooraf op te geven door overmaking van het verschuldigde bedrag op ABN Amro rekening nummer 44.66.29.618 t.n.v. Stichting WINE Amsterdam/Antwerpen o.v.v. de desbetreffende programma-onderdelen, en deze inschrijving tevens per fax (020 624 50 28) of e-mail ((winestone@wxs.nl)) te bevestigen.
Diner
Bij voldoende aanmeldingen is er de mogelijkheid om na afloop te dineren in de lounge. Het diner bestaat uit: huisaperitief, 3-gangendiner met bijpassende wijnen, ½ fles mineraalwater, koffie en/of thee met huisgemaakte bonbons. De kosten per couvert bedragen ¤ 50 (f 110,19). Reservering is tot 10 november mogelijk bij Proefschrift, tel 020 625 12 98 / fax 020 624 50 28 / (winestone@wxs.nl)

Locatie
Golden Tulip Barbizon Palace, Prins Hendrikkade 59-72, 1012 AD Amsterdam (schuin tegenover het Centraal Station, parkeergelegenheid aanwezig)

Het Proefschrift Wine & Food Festival wordt georganiseerd door Proefschrift met ondersteuning van De ProefKrant, Annoncée Culinair, Horeca Journal, Club Cuisine, SVB, ChâteauOnLine en PK Culinair.

Het laatste nieuws omtrent dit evenement is te lezen op www.proefkrant.nl, www.chateau.nl, en www.culinair.net.nl

+ KADER BARBIZON

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie