Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Greenpeace vindt bosbouw i.p.v. CO2-reductie onacceptabel

Datum nieuwsfeit: 19-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


Amsterdam, 19 november 2000

Greenpeace maakt balans op na week van onderhandelingen

'Sinks' nog steeds optie op klimaatvergadering

In de tweede week van de Klimaatconferentie moeten honderd ministers nog vele knopen doorhakken. Na een week vergaderen is nog volstrekt onbekend hoe het eindresultaat van CoP6 eruit zal zien. De afgelopen week hebben de delegaties vele uren vergaderd over de kleine lettertjes van het klimaatcontract. Kleine lettertjes kunnen echter een enorm verschil uitmaken. Zo kan de verschillende uitleg van de definitie: 'forest' een verschil uitmaken van 660 miljoen ton CO2. Schijnbaar technische kwesties kunnen zo enorme gevolgen hebben voor de uitkomst van de onderhandelingen.

Sinks (putten) zijn deze week een veelbesproken onderwerp geweest. Bosbouw is goed voor het klimaat, maar mag volgens Greenpeace nooit in mindering worden gebracht op de reductieverplichting. Onder andere vanwege de moeilijke controle. Steeds minder landen lijken voorstander te zijn van het idee om kernenergie in te zetten als 'oplossing' voor broeikasproblemen. Greenpeace vreest echter dat met name de VS, Japan en Canada kernenergie als wisselgeld willen gebruiken om gunstige afspraken te maken rondom het gebruik van ontsnappingsmogelijkheden als sinks.

Reduceren van broeikasgas betekent écht minder uitstoten. Reductie realiseren door de industriële CO2 uitstoot te verrekenen met CO2-opname door bossen en oceanen is geen stimulans om daadwerkelijk zuiniger met energie om te gaan. Evenmin is het realiseren van reductie in het buitenland een oplossing. De enige oplossing ter voorkoming van gevaarlijke klimaatverandering is stoppen met de verbranding van fossiele brandstoffen en overschakelen op schone energie.

Om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen is een reductie van 80% nodig. De Kyoto-doelstelling van 5,2% steekt hier schril bij af. Toch is het vanwege de urgentie van het klimaatprobleem hard nodig dat het protocol geratificeerd wordt. Greenpeace waarschuwt Pronk echter voor al te grote compromisbereidheid. Er moet een écht contract komen waarin échte CO2-reductie wordt gerealiseerd en geen contract dat ruimte laat voor luchtbellen.Greenpeace Nederland, Keizersgracht 174, 1016 DW Amsterdam, 020 - 4223344, Giro 44, www.greenpeace.nl, (info@greenpeace.nl)
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie