Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Den Haag genomineerd als 'zonneboiler-stad 2000'

Datum nieuwsfeit: 19-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den HaagDen Haag genomineerd als 'zonneboiler-stad 2000'

De gemeente Den Haag is samen met twee gemeenten in Brabant genomineerd voor de titel 'Zonneboiler-stad 2000'. De zonneboiler-aanpak van de drie genomineerde gemeenten wordt in het radioprogramma Vroege Vogels op de zondagochtenden 19 en 26 november voorgesteld. Het publiek bepaalt welke stad de titel verdient, die op 3 december bekend gemaakt wordt. Den Haag voert een intensief beleid om met name particuliere woningeigenaren in de oudere Haagse wijken tot plaatsing van zonneboilers te bewegen. Zij kunnen rekenen op fl.600,- subsidie. Projecten van woningcorporaties en ontwikkelaars krijgen fl.200,-. Energiebedrijf ENECO en het Ministerie van EZ doen daar beide nog eens zo'n fl.600,- per zonneboiler bij.

In 1996 heeft de gemeenteraad het Gemeentelijk Energiebeleidsplan 1996-2000 aangenomen. Het gaat om besparing op energieverbruik en beperking van de CO2-uitstoot. In 1997 werd daarvan het uitvoeringsplan t/m 2000 vastgesteld. De bevordering van het gebruik van zonneboilers is een van de 40 projecten uit dit plan. Er staan in Den Haag naar schatting nu 700 zonneboilers.

In samenwerking met ENECO voerde de gemeente Den Haag dit jaar een intensieve campagne om de plaatsing van zonneboilers in particuliere woningen te bevorderen. Het project heeft subsidie ontvangen van NOVEM. Van alle aanvragen in het verzorgingsgebied van ENECO komt de helft uit Den Haag. Er zijn inmiddels ruim 800 zonneboilers aangevraagd, waarvan ruim 600 van particulieren. Via een mailing zijn 15.000 particuliere woningeigenaren benaderd. Geïnteresseerden konden informatie inwinnen in de zonneboiler-bus die op zaterdagen in winkelcentra stond. Het project loopt tot 1 januari 2001. Op een vervolg van de actie wordt momenteel gestudeerd.

Ook in de nieuwbouw (o.a. op Wateringse Veld) worden veel zonneboilers toegepast. In projecten van woningcorporaties zijn inmiddels bijna 200 zonneboilers afgezet. Op initiatief van de gemeente hebben alle woningcorporaties een zonneboilercoördinator aangesteld. De gemeente heeft een belangrijke voorbeeldfunctie en bevordert daarom de plaatsing van zonneboilers op scholen, sportaccommodaties en verzorgingshuizen. Een van de opvallendste projecten in Den Haag is het zojuist geopende zwembad in het Zuiderpark, een van de genomineerde projecten voor De Nieuwe Stad-prijs voor Haagse vernieuwingsprojecten. Daar verwarmt 100 m2 zonneboiler het douchewater. Ook op de gebouwen van De Tweede Kamer staan zonneboilers.

Den Haag wordt op 19 en 26 november in het Radio 1-programma Vroege Vogels als zonneboiler-stad voorgesteld. Het publiek kiest de winnaar. Tot en met 29 november kan men stemmen per briefkaart aan VARA-Vroege Vogels (Postbus 175, 1200 AD Hilversum) of per e-mail. Zie ook www.omroep.nl/vara/radio/vroegevogels/. Onder de inzenders worden op 3 december twee zonneboilers verloot.

last update: 17 november 2000 ;pag.: 5142; auteur: 77 17 november 2000 - pag. 5142 - 77

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie