Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Herplantplicht Breda bij verlening kapvergunning HSL-A16

Datum nieuwsfeit: 20-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

BREDA LEGT HERPLANTPLICHT OP BIJ VERLENING KAPVERGUNNING HSL-A16

De gemeente Breda heeft het Projectbureau HSL-A16 (Rijkswaterstaat) een kapvergunning verleend voor een groot aantal bomen en houtopstanden langs het toekomstige tracé van de HSL-A16 en bij het nieuwe knooppunt A16/A58 (Princeville). Aan deze vergunning is een uitgebreide herplantplicht verbonden. De vergunning is de grootste van de vier die tot nu toe zijn verleend.

Het resultaat van deze vergunningen samen is dat de gemeente voor het vellen van 3.414 bomen er 4.828 terug laat planten. Voor het verdwijnen van 10,1 hectare bos moet 16,8 hectare. worden teruggeplant. Er gaat 33,1 hectare bosplantsoen en tuinbeplanting weg. Hiervoor in de plaats moet 43,9 hectare beplanting terugkomen.

Aard en omvang van terug te planten groen komt voort uit een afspraak tussen gemeente en projectorganisatie dat een kapvergunning alleen met herplantplicht wordt verleend. Wat er herplant moet worden is gebaseerd op het aantal te verwijderen bomen, struiken en hagen én op de afspraak om zoveel mogelijk kwaliteit in het landschap terug te brengen. Dit houdt in dat er meer teruggeplant moet worden dan dat er weggaat. Waar dit groen terug moet worden geplant wordt in eerste instantie bepaald door het door Rijkswaterstaat gemaakte Globaal Inrichtingsplan, referentie-ontwerp contract Brabant-Zuid. De definitieve aanplant kan pas plaatsvinden nadat definitieve groenontwerpen door de gemeente Breda zijn goedgekeurd. Een deel van de herplantplicht kan plaatsvinden in de zogenaamde inpassingszones. Dit zijn stroken grond die direct grenzen aan spoorlijnen (HSL en overige spoorlijnen) en de autosnelweg A16 en door de gemeente worden ingericht.

De herplantplicht is slechts één van de maatregelen die moeten bijdragen aan een goede inpassing van de HSL en A16. In het Structuurschema Groene Ruimte (SGR) van de provincie is bepaald dat aangetast bos en natuur moeten worden gecompenseerd door de ontwikkeling van nieuwe natuurgebieden. Daarom ook is in het Tracébesluit van de HSL en A16 vastgelegd dat er in de provincie Noord Brabant 72 hectare grond moet worden gevonden voor natuurontwikkeling. Dit moet in 2005 gerealiseerd zijn. Hiervoor is 300 hectare zogenoemd zoekgebied aangewezen, voornamelijk ten noorden van de stad (langs de Mark, bij Rooskensdonk en Weimeren) en een klein deel in het zuiden (in de buurt van de Krabbebossen en de Tiggeltseberg).

De verleende kapvergunning ligt ter inzage bij de balie Voorlichting van het Stadskantoor en de meldpunten Zuid-Oost (Viveslaan 7a) en Zuid-West (Tuinzigtlaan 5).

Breda, 20 november 2000

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie