Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lezing 'Europa en het zuiden: wereldspeler buitenspel?'

Datum nieuwsfeit: 20-11-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Geachte meneer/mevrouw,

Hierbij treft U informatie aan over een lezing door Prof.dr. Louk de la Rive Box, Hoogleraar Europese internationale samenwerking aan de Universiteit Maastricht, getiteld 'WERELDSPELER EUROPA DE MAAT GENOMEN: RESERVEBANK OF BASISPLAATS?'. Deze lezing in het kader van de SID-serie 'Europa en het Zuiden" vindt plaats op maandag 20 november 2000, 18.00 uur aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. SID-Nederland nodigt u hiervoor graag uit. Mocht u personen en instanties kennen die ook geinteresseerd zijn dan verzoeken wij u deze informatie aan hen door te sturen.

Bij voorbaat hartelijk dank en met vriendelijke groet,

Els van der Lugt,
secretariaat SID Nederland

SID
Society for International Development

UITNODIGING
9e en laatste lezing in de SID-cyclus 2000
"EUROPA EN HET ZUIDEN: WERELDSPELER BUITENSPEL?"

een lezingenserie van SID-Nederland over de
mondiale verantwoordelijkheid van de Europese Unie in de internationale en ontwikkelingssamenwerking

WERELDSPELER EUROPA DE MAAT GENOMEN:
RESERVEBANK OF BASISPLAATS?

Conclusies uit de SID-lezingenserie 2000

door

PROF. DR. LOUK DE LA RIVE BOX,

Hoogleraar Europese internationale samenwerking, Universiteit Maastricht

20 november 2000, Vrije Universiteit, Amsterdam

Discussieleider: mr. J.J.A.M. van Gennip, voorzitter SID-Nederland

PRAKTISCHE INFORMATIE
Informatie en aanmelding: Secretariaat SID-Nederlandtel/fax: 010-4367891; e-mail: buro.op.orde @ luna.nl Datum: maandag, 20 november 2000
Tijd: 18.00 - 19.30 uur
Plaats: Auditorium, Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, Amsterdam Kosten: geen
Voertaal: Nederlands
Introducé(e)s: van harte welkom
Ontvangst: vanaf 17.30 uur
Bereikbaar: Openbaar vervoer: vanaf Amsterdam Centraal: sneltram 51 (16 min.) of stadstram 5 (25 min.); vanaf Stations Zuid/WTC: te voet, sneltram 51 of stadstram 5 (halte VU) Auto: Ringweg A-10, afslag S108 Buitenveldert/Amstelveen centrum

SID IN 2000: EUROPA EN HET ZUIDEN
De lezingenserie "Europa en het Zuiden: Wereldspeler Buitenspel?" gaat over de mondiale rol van de Europese Unie in de internationale samenwerking. Als belangrijke internationale politieke en economische actor heeft de EU immers een grote mondiale verantwoordelijkheid. Zij kan een hoofdrol spelen in de zoektocht naar nieuwe arrangementen van mondiaal bestuur. Maar helaas ontbeert het machtigste handelsblok ter wereld een eigen helder extern beleid. De lidstaten en de Europese Commissie zijn samen de grootste groep donoren, maar van een coherent en gecoördineerd Europees beleid - bijvoorbeeld binnen de multilaterale instellingen - is nog nauwelijks sprake. En de eigen rol van de Commissie op dit het terrein blijft nog zeer onduidelijk. Als "wereldspeler" staat de EU dus eigenlijk buitenspel. En om daar iets aan te doen moet de Unie kiezen tussen voortmodderen of fundamentele vernieuwing. Voor dit laatste zijn er wel degelijk kansen. Daarom stelt SID-Nederland een jaar lang de vraag aan de orde hoe het staat met de externe identiteit van de EU en het perspectief op de eigen rol in de mondiale samenleving en in de internationale en ontwikkelingssamenwerking.

9E EN LAATSTE LEZING: EUROPA DE MAAT GENOMEN
De lezingenserie van SID-Nederland over Europa en het Zuiden blijkt onderdeel van een eigenaardig beleidsproces in Brussel en enkele lidstaten. Dat stelt hoogleraar Europese internationale samenwerking Louk de La Rive Box op maandag 20 november 2000 in zijn lezing:

WERELSPELER EUROPA DE MAAT GENOMEN: RESERVEBANK OF BASISPLAATS?

Conclusies uit de SID-lezingenserie 2000.

Sprekers in de serie die in januari 2000 waren de Eurocommissaris voor ontwikkelingssamenwerking Poul Nielson, ACP-secretaris Carl Greenidge, OESO-onderzoeker Henny Helmich, oud FMO-topman Loet Mennes, Jo Ritzen van de Wereldbank, Europarlementariër Max van den Berg, Peer Baneke van de Europese Raad voor Vluchtingen en Ballingen en SID-voorzitter Jos van Gennip.

Op verzoek van SID-Nederland herlas Europa-expert Louk Box hun lezingen in het licht van de oorspron-kelijke vraagstelling die aan de serie ten grondslag lag. Hij stelt vast dat de serie een katalyserende rol speelt in de beleidsontwikkeling over de rol van Europa als "wereldspeler". Politici en specialisten formuleerden voor SID standpunten die in de loop van het afgelopen jaar een rol gingen spelen in de beleidsvorming in Brussel en in verschillende Europese landen. Op deze manier werd SID een forum en een testplek voor visies, standpunten en ideeën. Door debat tijdens en naar aanleiding van de lezingen en door informeel overleg blijkt er ruimte te zijn geschapen voor nieuwe ideeën in Brussel. Louk Box zal een aantal van deze ideeën toelichten en ook ingaan op plannen follow-up SID-activiteiten in een breder Europees verband.

LOUK DE LA RIVE BOX
Louk de la Rive Box (1942) is begin november 2000 benoemd tot hoogleraar "Europese internationale samenwerking, the governance of European international cooperation" aan de Universiteit Maastricht. Deze leerstoel is gericht op onderzoek, onderwijs en advisering op het terrein van bestuur en beheer van internationale samenwerking in het algemeen en van de Europese Unie met derden in het bijzonder. De la Rive Box studeerde sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en Pomona College, Californie. In 1973 promoveerde hij aan Columbia University, New York. Hij deed onderzoek in Zuid-Amerika en was betrokken bij verschillende ontwikkelingsprojecten in Afrika. Hij gaf onderwijs en bekleedde diverse beleids- en managementsfuncties. Het meest recent was hij bijzonder hoogleraar aan de geografische faculteit van de Universiteit Utrecht en directeur van het European Centre for Development Policy Management in Maastricht. Louk de la Rive Box is reeds lang actief lid van de Society for International Development en als zodanig betrokken bij diverse nationale en internationale SID-activiteiten. Hij is lid van de projectgroep die de deze lezingenserie 2000 opzette en begeleidde.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie