Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Halfjaarresultaat Libertel

Datum nieuwsfeit: 20-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Libertel
Zoek soortgelijke berichten
Libertel

Persbericht

Totaal aantal pagina's: 8

Voortgaande groei van omzet en winst

halfjaarresultaat

Zes maanden eindigend
op 30 september

 
20001999stijging % 
Klanten per einde van de periode 2.982.000 1.935.000 +54%

(in miljoenen euro's)
Omzet 555,7 419,8 +32%
EBITDA 127,9 83,5
+53%
EBITDA als % van de omzet 23%20%

Resultaat voor belasting 55,9 41,6 +34%
Nettoresultaat 35,4 26,0
+36%

Winst per gewoon aandeel (EUR) 0,11 0,08 +36%

John de Wit, Voorzitter van de Directie van Libertel N.V.: "Libertel heeft weer veel bereikt in de afgelopen zes maanden. We hebben meer dan 500.000 nieuwe klanten op ons netwerk mogen verwelkomen, waardoor we ons marktaandeel van meer dan 30% in de Nederlandse markt hebben behouden. Hierdoor zijn zowel onze omzet als onze winst toegenomen. We hebben succesvol in onze toekomst geïnvesteerd door het verwerven van een UMTS-licentie. We hebben de eerste ingebruikname van GPRS bij een klant in Nederland afgerond. Tevens hebben wij een deelname in Vizzavi gerealiseerd, die het ons mogelijk maakt onze internetdiensten uit te breiden. Daarnaast hebben we onze non-voice omzet belangrijk vergroot."

Marktaandeel
In de eerste helft van het boekjaar groeide het aantal klanten van Libertel netto met circa 534.000 aansluitingen. Op 30 september 2000 bedroeg het totale aantal klanten ongeveer 3,0 miljoen. Dit is een stijging van 54% vergeleken met de stand op 30 september 1999. Op dit moment bestaat 69% van ons klantenbestand uit prepaidklanten. De grootste stijging in postpaidklanten vond plaats in de zakelijke markt; een marktsegment dat zeer belangrijk is voor Libertel. Op 30 september 2000 bedroeg ons marktaandeel ongeveer 31%, waarmee wij onze eerder uitgesproken doelstelling hebben behaald.

Financiële resultaten

Omzet
In de eerste zes maanden steeg de omzet van Libertel tot EUR 555,7 miljoen, een stijging van 32% vergeleken met dezelfde periode van het vorige jaar. Deze groei is het gevolg van de sterke groei van het aantal klanten en de belangrijke groei van de non-voice omzet.

De ARPU (average revenue per user), is momenteel EUR 31 per maand. Dit is een daling ten opzichte van dezelfde periode van het vorige jaar. Deze daling is voornamelijk het gevolg van het grotere aandeel van prepaid gebruikers, die gemiddeld een lagere omzet generen.

De non-voice omzet bleef in de eerste zes maanden stijgen door het gebruik van Short Message Service (SMS). Het gebruik van SMS steeg, vergeleken met september 1999, met 352% tot 21,4 miljoen berichten in september 2000. De introductie van SMS-diensten voor prepaidklanten heeft hier een belangrijke bijdrage aan geleverd.

Winst voor financiële baten/lasten, belasting en afschrijving (inclusief goodwill) (EBITDA) De EBITDA steeg met 53% vergeleken met het vorige jaar, tot EUR 127,9 miljoen. De EBITDA-marge steeg met drie punten tot 23%. De belangrijkste reden voor de EBITDA stijging is de sterke omzetstijging en de schaalvoordelen die zijn gerealiseerd als gevolg van het grotere aantal klanten en de voortdurende investeringen in de organisatie.

Nettoresultaat en winst per aandeel
Het nettoresultaat steeg met 36% tot EUR 35,4 miljoen. De winst per aandeel steeg eveneens met 36% vergeleken met dezelfde periode van het vorige jaar, tot EUR 0,11. De stijging van het nettoresultaat is het gevolg van de hogere EBITDA, gedeeltelijk tenietgedaan door hogere afschrijvingen en financiële lasten. De stijging van 56% van de afschrijvingen tot EUR 56,7 miljoen is voornamelijk het gevolg van voortdurende investeringen in het netwerk en ondersteunende systemen. Dit is gedaan om de hoge kwaliteit van de service te waarborgen en de capaciteit van het netwerk ten behoeve van de sterke groei van het aantal klanten te vergroten. De financiële lasten stegen met 183% tot EUR 15,3 miljoen als gevolg van de verwerving van de A-licentie voor het gebruik van de UMTS-frequentie voor EUR 713,8 miljoen.

Andere hoogtepunten
Operationele kwaliteit
Libertel streeft ernaar voor haar klanten de hoogste kwaliteit te waarborgen. In de afgelopen zes maanden heeft Libertel EUR 94,2 miljoen in met name het netwerk geïnvesteerd om een voortdurend hoge netwerkkwaliteit en optimale dekking te garanderen. Deze inspanningen werden beloond toen een onderzoek, uitgevoerd door KEMA in het derde kwartaal van 2000, opnieuw liet zien dat Libertel beschikt over het beste netwerk van alle Nederlandse aanbieders van mobiele telefoondiensten. Het onafhankelijke onderzoeksinstituut kwam tot de conclusie dat het Libertel-netwerk was verbeterd vergeleken met de KEMA-onderzoeken uitgevoerd in het eerste en tweede kwartaal van 2000. Verder scoorde Libertel "significant beter" met betrekking tot het maken van verbindingen, spraakkwaliteit en het in stand houden van gesprekken.

Innovatie
GPRS/UMTS
Libertel heeft in de afgelopen zes maanden opnieuw een leidende rol gespeeld bij het implementeren van nieuwe technologieën in Nederland. Libertel was bijvoorbeeld de eerste Nederlandse aanbieder van mobiele diensten die General Packet Radio Service (GPRS) introduceerde. GPRS maakt het mogelijk om data met hoge snelheid te verzenden en te ontvangen met behulp van mobile communicatie. In juli slaagde Libertel erin om één van de vijf licenties voor het exploiteren van UMTS-diensten in Nederland te verwerven. Hierbij werd de grootste frequentietoewijzing verkregen.

Vizzavi
In het afgelopen halfjaar kondigde Libertel aan dat het gaat samenwerken met Vizzavi, een bedrijf dat internetdiensten in Europa aanbiedt. Hiertoe heeft Libertel een belang genomen van 20% in Vizzavi Nederland. Vizzavi is de multi-access portal joint venture van Vodafone en Vivendi. Libertel zal haar door Libertel Whepp opgebouwde kennis, deskundigheid en activa inbrengen om gezamenlijk producten en diensten te ontwikkelen die uiteindelijk geëxploiteerd zullen worden door Vizzavi in Nederland. Vizzavi zal haar klanten door heel Europa een grote verscheidenheid aan diensten aanbieden via PC en mobiele telefoon. Klanten van Libertel kunnen al profiteren van Vizzavi als Internetprovider en kunnen daarbij gebruik maken van de vele diensten waaronder tips voor vrije tijd, spelletjes, routeplanners, en al het mogelijke nieuws over sport en financiële zaken. Alle diensten kunnen worden aangepast aan de persoonlijke voorkeuren van de klant. In de toekomst zal toegang ook mogelijk zijn via Betaal TV en nieuwe mobiele digitale apparaten.

Nieuwe mobiele diensten
Libertel heeft in de afgelopen zes maanden een aantal innovatieve diensten voor haar klanten geïntroduceerd, waaronder op SMS gebaseerde informatiediensten. Deze diensten maken het klanten mogelijk nieuwsberichten en commerciële informatie via hun mobiele telefoon te ontvangen. Libertel introduceerde ook een nieuwe dienst die klanten de mogelijkheid biedt om het tegoed van hun prepaid telefoon met behulp van hun creditcard op te waarderen.

Daarnaast heeft Libertel roamingovereenkomsten afgesloten, waardoor het mogelijk wordt voor Libertelklanten om in 109 landen te bellen en gebeld te worden. Dit betekent dat Libertel van alle Nederlandse aanbieders van mobiele telefoondiensten haar klanten het grootste internationale bereik aanbiedt.

Distributie
Libertel hecht veel waarde aan het bieden van uitstekende service aan de klant. Als gevolg daarvan heeft Libertel in de afgelopen zes maanden het aantal verkooppunten vergroot tot 50 City Points en 28 Business Points. Libertel zal hierdoor zowel de zakelijke als de particuliere markt beter kunnen bedienen.

Libertel heeft ook een zeer interessant nieuw internet verkoopkanaal opgestart in samenwerking met Vizzavi Nerderland. Via dit kanaal kunnen klanten makkelijk een breed scala van accessoires en diensten voor mobiele telefoons aanschaffen. Klanten kunnen gebruik maken van deze mogelijkheden via mobiele telefoon of PC.

Merk
Libertel volgt voortdurend de ontwikkeling van haar merkimago en merkbekendheid, en blijft voortdurend investeren in het vergroten van haar naamsbekendheid en merkvoorkeur. Libertel zal aan het begin van 2001 in samenwerking met Vodafone een "dual branding" campagne starten. Deze campagne zal het Libertel mogelijk maken te profiteren van de kracht van beide merken. Het zal de klanten duidelijk worden wat de voordelen zijn in termen van Europese merkidentiteit, betere multinationale producten en internationale service.

Vooruitzichten
Libertel is onverminderd optimistisch voor het boekjaar 2000/2001. De marktgroei in de eerste zes maanden was groter dan verwacht, waarbij de marktpenetratie in Nederlandse steeg van 48% tot meer dan 60%. Dit betekent dat er nu in Nederland meer mobiele, dan vaste aansluitingen zijn . Wij verwachten verdere groei in de tweede helft van het jaar, leidend tot een marktpenetratie van ten minste 65% op 31 maart 2001. Libertel is overtuigd dat het in deze omstandigheden haar positie qua marktaandeel zal handhaven.

In de nabije toekomst zullen steeds meer synergievoordelen in de samenwerking met Vodafone zichtbaar worden. Deze synergiën zullen zowel uit omzet- als kostensynergieën bestaan. De omzetsynergiën zullen voortkomen uit pan-Europese productontwikkeling en marketing, de introductie van nieuwe technologieën, het sneller op de markt brengen van nieuwe producten en toenemend gebruik van bestaande producten. De kostensynergieën zullen onder meer mogelijk zijn op het gebied van infrastructuur, wereldwijde inkoopvoordelen bij inkoop van handsets en besparingen op overheadkosten met betrekking tot productontwikkeling en -introductie.

Over het gehele boekjaar dat eindigt op 31 maart 2001, verwacht Libertel een gezonde groei van omzet, EBITDA en bedrijfsresultaat. Wij willen deze omzetgroei realiseren door nieuwe en innovatieve producten en diensten te blijven introduceren in de markt. Wij verwachten ook onze EBITDA en ons bedrijfsresultaat te verbeteren door gebruik te blijven maken van de kracht van onze eigen organisatie en distributie en het blijven profiteren van de bereikte schaalvoordelen . Wij zullen blijven investeren in ons netwerk en in nieuwe producten, diensten en technologieën om in de behoefte van onze klanten te blijven voorzien.

Profiel Libertel N.V.
Libertel N.V., gevestigd in Maastricht, is een van de grootste aanbieders van mobiele telefoondiensten in Nederland. Het bedrijf is voor 70% eigendom van de Vodafone Group. Libertel is sinds 15 juni 1999 genoteerd aan de Officiële Markt van Euronext Amsterdam N.V.

Voor meer informatie:
Arie de Zeeuw, Corporate Public Relations, Libertel N.V. 043-3557975 Mike Gallentine, Investor Relations, Libertel N.V. 043-3557179

www.libertel.nl voor financiële presentaties, resultaten en persberichten

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...

W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren
W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren AMSTERDAM-(BUSINESS WIRE)- Vandaag vindt de officiele opening plaats van BANK, het tweede gebouw van W...

IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Officer
IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Financial Officer NEW YORK-(BUSINESS WIRE)- Regulatory News: International Flavors & Fragrances...

HamiltonRoche en Cashforce samen sterk in cash flow management
HamiltonRoche en Cashforce kondigen een samenwerking aan op het gebied van cash flow management voor middelgrote en grote bedrijven. Voor...