Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Najaarsnota 2000 naar Tweede Kamer

Datum nieuwsfeit: 20-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Financiën
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

Titel: NAJAARSNOTA 2000Persberichtnr.

00/247

Den Haag

20 november 2000

NAJAARSNOTA 2000

Dit jaar is nog eens 1,2 miljard gulden beschikbaar voor extra uitgaven, naast de extra uitgaven eerder dit jaar. Dit staat in de Najaarsnota die minister Zalm vandaag aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. De Najaarsnota 2000 geeft de stand van zaken over de lopende begroting in het jaar 2000 ten opzichte van de Miljoenennota. De meevaller van 1,2 miljard gulden wordt voor 0,8 miljard benut om tegemoet te komen aan de wensen die de Tweede Kamer bij de Algemene Politieke Beschouwingen heeft uitgesproken (motie 23 De Graaf c.s.). Zo komt 400 miljoen beschikbaar voor schoolgebouwen, inventaris en ICT op scholen; 200 miljoen voor de aankoop van natuur; 110 miljoen voor cultuur, monumentenzorg en E-cultuur; 50 miljoen voor veiligheid en 40 miljoen voor sport die ten goede komen aan accomodaties (zwembad Tongelreep te Eindhoven), ICT en topsportbeleid.

Het overige geld wordt ingezet voor: de zorg waar een meevaller van 113 miljoen gulden bij de verpleeg- en verzorgingshuizen beschikbaar komt voor de extra productieafspraken in de sector verpleging en verzorging; defensie (75 miljoen); de Antillen (131 miljoen); de glastuinbouw en de visserij (85 miljoen); en de vuurwerkramp in Enschede (25 miljoen).

De meevallers doen zich voor ongeveer de helft voor bij de sector sociale zekerheid. De andere helft wordt gevonden op diverse begrotingen, het betreft hier overigens nagenoeg geen bedragen die eerder dit jaar als extra aan de begrotingen waren toegevoegd.

De inkomsten vallen over 2000 ongeveer 0,4 miljard hoger uit dan verwacht in de Miljoenennota. Met name de directe belastingen zijn hoger. Het EMU-saldo voor 2000 komt daarmee uit op 1,1% BBP, in de Miljoenennota werd uitgegaan van 1,0% BBP.

De Najaarsnota 2000 staat op Internet: www.minfin.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie