Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tweehonderd miljoen extra voor natuur

Datum nieuwsfeit: 20-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Tweehonderd miljoen extra voor natuur

20 november 2000 - Het kabinet heeft besloten tweehonderd miljoen gulden extra uit te trekken voor de aankoop van grond voor natuur. Dat blijkt uit de najaarsnota, die vandaag naar de Tweede Kamer is gezonden. De najaarsnota geeft een overzicht van de lopende begroting over het jaar 2000. Die tweehonderd miljoen zal dan ook nog dit jaar worden uitgegeven.

Dit kabinetsbesluit is een uitvloeisel van een eerdere afspraak tussen staatssecretaris Faber (LNV) en minister Zalm (Financiën), waarin werd vastgelegd dat elk najaar een besluit zal worden genomen over de compensatie van de gestegen grondprijzen in het lopende jaar. Deze systematiek is voor het eerst toegepast bij de najaarsnota van 1999. Toen leidde dit tot een verhoging van 50 miljoen gulden in 1999 en 80 miljoen gulden structureel vanaf 2000.

Bij de voorjaarsnota volgend jaar zal de compensatie van 200 miljoen gulden voor het jaar 2000 worden vertaald in een structurele verhoging van de natuurbegroting voor het jaar 2001 en volgende jaren.

Sinds het aantreden van dit kabinet zijn de uitgaven voor natuur inmiddels verhoogd met een kleine 2,5 miljard gulden. Het grootste deel daarvan komt voor rekening van het zogeheten ICES-pakket, waartoe aan het begin van deze kabinetsperiode werd besloten. Toen werd voor compensatie voor de gestegen grondprijzen, voor agrarisch natuurbeheer en voor de natte natuur een bedrag van circa twee miljard gulden uitgetrokken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie