Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Utrechtse politieke Internetsites in diepe winterslaap

Datum nieuwsfeit: 20-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Socialistische Partij afdeling Utrecht

PERSBERICHT SP afdeling Utrecht
Utrecht, 20 november 2000.

Utrechtse politieke Internetsites in diepe winterslaap

Nu de gemeenteraadsverkiezingen van 8 november bijna twee weken achter de rug zijn blijken de afdelings-internetsites van de meeste politieke partijen begonnen aan een diepe winterslaap. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van de SP afdeling Utrecht. Slechts de PvdA (twee berichten) en de SP (vijf berichten) hebben nadat de kiezer had gesproken nog digitaal van zich laten horen. De overige afdelingssites staan er nog bij alsof de verkiezingen in aantocht zijn.

De SP is in de ontwikkeling van politieke websites geïnteresseerd, omdat zij zelf steeds meer respons krijgt op dit communicatiemiddel. De afgelopen twee maanden werd de site wekelijks vaker geraadpleegd, met een piek van 200 bezoekers op de verkiezingsdag 8 november jl. Een aantal andere partijen profileerden zich tijdens de campagne met hun internetaktiviteiten. Leefbaar Utrecht drukte het adres van haar site zelfs prominent op zijn affiche af. D66 voerde blijkens een persbericht "digitaal campagne", met als motivatie: "Dit is een nieuwe kans om de inwoners meer te betrekken bij locale politiek en bestuur, een ambitie die diep geworteld is in D66." Na de verkiezingen is er van de ambities bar weinig meer over.

De SP concludeert dat er nog een groot gat is tussen theorie en praktijk in politiek internetland. Zij stelt voor dat alle lokale partijen met directe ingang al hun externe uitingen (zoals persberichten, amendementen en moties, initiatiefvoorstellen, artikelen e.d.) op het moment van verschijnen op de eigen website plaatsen. Op deze manier kan de Utrechtse bevolking een echte vergelijking maken tussen de denkbeelden en prestaties van hun volksvertegenwoordigers.

Inlichtingen: Stephan Okhuijsen, webmaster SP-site, (utrecht@sp.nl) Paulus Jansen, lijsttrekker SP gemeenteraadsverkiezingen, tel. (06) 51844755.

Bijlage: resultaten per partij
Op de peildatum 20 november is het meest aktuele bericht op de Leefbaar Utrecht site een persbericht van 27 oktober: "LU start electronische verspreiding verkiezings-programma." Niets over de historische verkiezingswinst, niets over de college-onderhandelingen die nu toch door LU geregiseerd worden, waarbij volgens de partij gestreefd wordt naar maximale openheid. Niets ook over de dikke stapel LU-amendementen bij de gemeentebegroting 2001, waarover afgelopen donderdag in de gemeenteraad gestemd werd.
GroenLinks heeft als meest aktuele bericht een analyse van de voorspellende kwaliteiten van bureau Tangram. Dat dateert van 7 november, één dag voor de verkiezingen. Wie klikt op de button "fractie" krijgt een overzicht van de huidige raadsleden, met inbegrip van Annemiek Rijckenberg.
De PvdA doet het duidelijk beter met een actuele reactie op de plannen van Leefbaar Utrecht m.b.t Leidsche Rijn, gedateerd 13 november. De sociaal-democraten hebben zelfs een opiniepeiling voor de bezoekers van de site onder de kop "Oppositie of College?". Voor de VVD houdt de actualiteit op bij 6 november, toen de liberalen vragen stelden over het functioneren van het Steunpunt Anti Discriminatie.
Het CDA heeft de inrichting van haar site zodanig opgebouwd dat vrijwel niet na te gaan is wat er geactualiseerd is. Volgens de teller zou dit op16 november gebeurd zijn. De enig zichtbare verandering is echter dat aan de kop "de verkiezingen van 8 november" het woord "jl." is toegevoegd. De laatst beschreven motie van het CDA dateerd van 25 mei, de laatste schriftelijke vragen van 20 december 1999. De SP heeft op haar site de verkiezingsuitslagen, een analyse en een commentaar op de afgebroken college-onderhandelingen met LU. Daarnaast twee persberichten over de verkoop van de REMU en de huizenhandel van Mitros. Ook zijn op de site sinds een week drie belangrijke thema's eenvoudiger te raadplegen via "dossiers": Mitros, REMU en UCP. De lijst Burger en Gemeenschap had als enige tijdens de verkiezingscampagne geen internetsite, hierin is de afgelopen weken geen verandering gekomen.
De "jongste lijst van Nederland", de Christenunie, heeft na het persbericht van 6 november jl., waarin dit nieuws wereldkundig werd gemaakt, niets meer van zich laten horen.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie