Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

DSM draagt `steen' bij aan erfgoed en natuur van Geleen

Datum nieuwsfeit: 20-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Geleen
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Geleen

Geleen, 20 november 2000
DSM draagt `steen' bij aan erfgoed en natuur van Geleen

De multinational DSM laat de gemeente Geleen delen in de feestvreugde van haar 100 jarig bestaan in 2002. DSM doneerde een enorm bedrag voor erfgoed en natuur. Dit bedrag namen burgemeester Lurvink en wethouder Geenen op 20 november a.s. om 12.30 uur bij Plinthos, Daniken 1 te Sweikhuizen, op spectaculaire wijze in ontvangst. De gemeente Geleen zal dit geld inzetten voor het opknappen van de steenfabriek Plinthos en kinderboerderij Daniken.

Bouwen op de jeugd met stenen uit het verleden
Een bedrag van f 1.250.000 waarvan de Geleense samenleving profiteert, is voor de gemeente Geleen reden genoeg om dit niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Alle zintuigen kwamen aan hun trekken bij de overdracht van de cheque. Het programma voor maandag 20 november zag er als volgt uit:

11.15 - 11.30 uur: ontvangst bij het NME-lokaal Plinthos; welkomstwoord wethouder Geenen.

11.30 - 11.50 uur: `kartrekkend' naar de steenfabriek.

11.50 - 12.20 uur: onder begeleiding van speciale en verrassende effecten maakt de heer F. Pistorius, directeur DSM, het bedrag bekend.

12.20 - 12.35 uur: slotwoord door burgemeester Lurvink.

12.35 - 13.15 uur: afsluiting met lichte lunch.

Aanwezig waren tal van politici, vertegenwoordigers van Stichting Plinthos, Stichting Buitenkans, Milieufederatie Limburg, Stichting Landschapspark de Graven, IVN en de communicantjes van basisschool De Kluis. De donatie investeert de gemeente Geleen in Plinthos en de kinderboerderij. Op deze manier houdt de gemeente Geleen een belangrijk cultureel erfgoed in stand en draagt zij bij aan de ontwikkeling van de jeugd: bouwen op de jeugd met stenen uit het verleden.

Steenfabriek Plinthos
Vroeger heette de ringoven Steenfabriek St. Jozef. Hij is ruim 10 jaar buiten bedrijf en is één van de laatste Limburgse voorbeelden van een ringoven. Plinthos is met bijbehorende losstaande schoorsteen, rond 1920 gebouwd. Ver voor de bouw werden er op het Plinthosterrein al bakstenen vervaardigd: een handmatig proces dat werd afgerond in een 'brikke-oave' ofwel veldbrandoven. Van 1920 tot 1956 bleef de fabricage van stenen in de Plinthosfabriek een handmatig proces. In de jaren vijftig werd de fabriek aan de zuidoostzijde uitgebreid. Dit 'nieuwe' gedeelte is in 1999 gesloopt. Na een gouden periode direct na WO II, werd uiteindelijk de fabriek na een sanering binnen de baksteenindustrie in 1974 gesloten. Plinthos was niet meer. Het zuidoostelijke deel van het terrein vertoont duidelijke sporen van de kleiafgravingen. Het complex geeft een uitstekend beeld van de gang van zaken in de traditionele baksteenindustrie.

Kinderboerderij Daniken is van alle markten thuis Voorheen was de kinderboerderij vooral bedoeld om kleine kinderen met dieren in contact te brengen. In de nieuwe opzet is de kinderboerderij op een veel bredere doelgroep gericht. In dit project worden namelijk vier heel belangrijke elementen verenigd: recreatie, educatie, natuurontwikkeling en zorg. Stichting Buitenkans (die mensen met een handicap een zinvolle tijdsbesteding verschaft, en dan met name in de natuur) zorgt in opdracht van de gemeente voor de exploitatie van de kinderboerderij en het onderhouden van de aanwezige voorzieningen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie