Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stedelijk Steunpunt Schuldhulp Eindhoven officieel geopend

Datum nieuwsfeit: 20-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Eindhoven

Persbericht: 20 november 2000

Integrale schuldhulpverlening voorziet in een belangrijke behoefte

Stedelijk Steunpunt Schuldhulp officieel geopend

Op maandag 20 november om 12.30 uur opende wethouder Mieke Lindhout-Das het Stedelijk Steunpunt Schuldhulp aan de Begijnenhof in Eindhoven. De directeuren van de dienst Werk, Zorg en Inkomen, de Stadsbank en het Maatschappelijk Werk Eindhoven ondertekenden vervolgens het samenwerkingsconvenant waarmee het Steunpunt, zo'n anderhalf jaar na de succesvolle start, een officiële basis heeft gekregen.

De toename van het aantal risicovolle schuldensituaties is een opvallende maatschappelijke ontwikkeling van deze tijd. Het gaat dan niet alleen om een financiële disbalans tussen inkomsten en uitgaven, maar ook om bijvoorbeeld structurele werkloosheid, huisvestingsproblematiek en psycho-sociale en verslavingsproblemen. Eind 1998 besloot de gemeenteraad daarom integrale schuldhulpverlening in Eindhoven te realiseren door intensieve samenwerking tussen de drie hoofdactoren op het gebied van de schuldhulpverlening: de dienst Werk, Zorg en Inkomen(WZI), de Stadsbank en het Maatschappelijk Werk Eindhoven (MWE). Een gecoördineerde aanpak van verzoeken om schuldhulpverlening en de oprichting van een centraal meldpunt waren hierbij de hoofddoelen.

Op 1 juni 1999 ging het Stedelijk Steunpunt Schuldhulp op de Begijnenhof van start. Het Steunpunt bleek al vanaf de eerste dag in een grote behoefte te voorzien. Het aantal aanmeldingen oversteeg de prognose met 100%: het aantal hulpvragen bedroeg aanvankelijk 2000 op jaarbasis in plaats van de begrootte 1000. Inmiddels is duidelijk dat het Steunpunt ongeveer 1400 aanvragen per jaar verwerkt. De resultaten laten zien dat het Stedelijk Steunpunt Schuldhulp een succes is:
* Het aantal verzoeken om schuldhulpverlening is hoger dan verwacht.
* Het percentage toekenningen van bijzondere bijstand is sterk gestegen.

* Het aantal geslaagde schuldsaneringskredieten is sterk gestegen.
* Het aantal budgetbeheerrekeningen is sterk gestegen.
* MWE heeft een groot aantal hulpverleningstrajecten opgezet.
Het Stedelijk Steunpunt Schuldhulp is voor alle inwoners van Eindhoven met schulden een uitkomst. Voor iedere hulpvrager wordt een op zijn of haar situatie afgestemd hulpplan ontworpen. Na de gekwalificeerde intake bij het centrale meldpunt op de Begijnenhof 8, wordt de cliënt doorverwezen voor hulp-op-maat bij de dienst Werk, Zorg en Inkomen, de Stadsbank of het Maatschappelijk Werk Eindhoven. Door de krachtenbundeling van de drie partners zijn er inmiddels goede samenwerkingsverbanden met schuldeisers als de nutsbedrijven, woningcorporaties en incassobureaus.

Groeimodel
Het Stedelijk Steunpunt Schuldhulp heeft een volledig takenpakket ten aanzien van integrale schuldhulpverlening. Dit betekent zowel preventieve als curatieve werkzaamheden en taken ter voorkoming van recidive. Door het grote aantal aanvragen in de eerste maanden richtte het Steunpunt zich tot nu toe vooral op de curatieve taken; het zoeken naar oplossingen voor de schuldenproblematiek. Nu de instroom in gestabiliseerd, kan er meer aandacht besteed worden aan beide andere taken, bijvoorbeeld door voorlichting over het voorkomen van schulden, het uitbreiden van de samenwerkingsafspraken met woningcorporaties en andere schuldeisers zoals nutsbedrijven en incassobureaus, en budgetteringstrainingen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie