Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lezing bioloog Vera bij Noord-Hollands landschap

Datum nieuwsfeit: 20-11-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
'Horzel van natuurbeleid' naar Castricum en Purmerend LEZING BIOLOOG FRANS VERA BIJ HET NOORD-HOLLANDS LANDSCHAP

Noord-Holland - Ophouden met menselijke ingrepen in het landschap en ophouden met de landbouw. Gewoon de natuur z'n gang laten gaan. Nee, dat wordt geen eenvormig en gesloten bos. Halfwilde beesten zorgen immers voor open stukken in een parkachtig landschap. De bioloog Frans Vera, momenteel (weer) werkzaam bij het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, heeft zo zijn eigen kijk op wat oernatuur nu eigenlijk is. Een kijk die na jaren van weerstand steeds meer gehoor krijgt. Op uitnodiging van de stichting Het Noord-Hollands Landschap komt hij naar Castricum en Purmerend om deze visie uit de doeken te doen.

Vera baseert zijn visie op de ontwikkelingen in de Oostvaardersplassen. Daar kreeg de natuur de kans zich zonder menselijke bemoeizucht te ontwikkelen. Wat bleek? Voor het behoud van riet was het helemaal niet nodig te maaien. De grauwe ganzen deden dat en voorkwamen zodoende dat het rietland verlandde en bos werd. Deze ervaring en veel wetenschappelijk onderzoek leidde bij Vera tot de conclusie dat Nederland oorspronkelijk helemaal geen 'een groot eenvormig bos' is geweest, zoals iedereen altijd heeft verondersteld.

Afkeer en bijval
In zijn proefschrift 'Metaforen voor de wildernis' pleit Frans Vera ervoor grote delen van Nederland terug te brengen in de oorspronkelijke staat. Die oorspronkelijke staat is volgens hem een mozaiek van graslanden, bomen, bosschages en struweel. Als het om natuurbescherming gaat zijn er volgens Vera drie mogelijkheden. De eerste is de laatste restjes te beschermen, de tweede is natuur binnen de landbouw ruimte te geven. Maar de beste optie is volgens de bioloog de landbouw op te offeren aan de natuurlijke processen. In een land dat voor 60% uit landbouwgrond bestaat sloeg dat natuurlijk in als een bom.

Toch krijgt de visie van Vera, behalve felle afkeer, steeds meer bijval. Naast de Oostvaardersplassen worden zijn ideeen ook in het rivierenlandschap getoetst. Hoe Vera tot zijn conclusies kwam, hoe Nederland eruit zal zien als zijn ideeen uitgevoerd worden en over de weerstand die hij op zijn weg ontmoet, spreekt Vera op maandag 20 november in Geesterhage, Geesterduinweg 3 in Castricum (vlakbij winkelcentrum Geesterduin) en op woensdag 29 november in De Doele aan de Koemarkt 56 in Purmerend.

Het programma voor beide avonden is als volgt:
19.45 uur: ontvangst, 20.00 uur welkomstwoord en diapresentatie over het werk van Het Noord-Hollands Landschap, lezing met dia's van Frans Vera over de natuur in Holland in de loop van de eeuwen. In de pauze kan men kennismaken met bestuursleden en medewerkers van Het Noord-Hollands Landschap en is er gelegenheid om vragen te stellen. Rond 22.15 uur wordt de avond afgesloten.

U kunt zich aanmelden bij het Noord-Hollands Landschap, bereikbaar via telefoonnummer: 0251 - 362 762. Daar kunt u ook meer informatie en een r outebeschrijving aanvragen.

Bij de foto: Het ideaalbeeld van Frans Vera is grootschalige natuur met grote grazers.Voor meer informatie over dit persbericht kunt u bellen met Johan Stuart, voorlichter bij Het Noord-Hollands Landschap, 0251 - 362 747.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie