Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie 'Dubbellagen onder de atomic force microscope'

Datum nieuwsfeit: 21-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Dubbellagen onder de atomic force microscope

Met de atomic force microscope (AFM) is het mogelijk om atomen aan het oppervlak van een materiaal zichtbaar te maken. Ook de structuur en de dynamiek van biologische macromoleculen zoals de fosfolipide dubbellagen kan er mee worden bestudeerd. Biochemicus Ilya Reviakine onderzocht de vorming van kunstmatige membranen op mica (supported phospholipid bilayers, SPBs) met de AFM. Sinds de SPBs in de jaren tachtig zijn uitgevonden, worden ze veel gebruikt in biochemisch onderzoek. Ook keek hij naar de oppervlakte-structuur van membraanbindende eiwitten. Als model gebruikte hij hiervoor annexine A5. Als eerste beschrijft Reviakine de groei van tweedimensionale kristallen van dit eiwit op een SPB in water. Ook behandelt hij in zijn proefschrift de kwestie van contrastvorming in de AFM. Die kwestie speelt al sinds de introductie van de AFM en is nog niet naar tevredenheid opgelost. /JS

Ilya Reviakine (St. Petersburg, 1974) is Canadees en studeerde biochemie aan de Mc Master University in Hamilton (Canada). Het onderzoek in Groningen verrichtte hij bij de vakgroep biofysische chemie. Zijn nieuwe werkgever is de ETH-Zürich, afdeling Oberflächentechnik.

Datum en tijd

dinsdag 21 november 2000, 13.15 uur

Promovendus

I. Reviakine, tel. (050)363 42 13/43 78, fax (050)363 48 00, e-mail: (i.reviakine@chem.rug.nl), tel. +41 1 633 61 68, e-mail: (reviakinel@surface.mat.ethz.ch) (werk)

Proefschrift

Atomic Force Microscopy of biological macromolecules and their assemblies

Promotor

prof.dr. A. Brisson

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63,
www.rug.nl/studium

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie