Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sprekers over de biologie van sekseverschillen

Datum nieuwsfeit: 21-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Tussen schijn en werkelijkheid - De biologie van sekseverschillen

Volgens gedragsbioloog prof.dr. Jaap Koolhaas wordt de maatschappelijke discussie over overeenkomsten en verschillen tussen mannen en vrouwen vertroebeld door simplistisch zwart-wit denken. Tegenstellingen tussen man en vrouw in gedrag en denken, worden dikwijls gereduceerd tot aangeboren versus aangeleerd of tot biologie versus psychologie. Aan de hand van voorbeelden uit de gedragsfysiologie en de neurobiologie zal Koolhaas betogen dat deze tegenstellingen vaak minder scherp zijn of zelfs helemaal niet bestaan. Uit fundamenteel dierfysiologisch onderzoek is veel bekend over de dynamische wisselwerking tussen omgeving, geslachtshormonen, hersenen, genexpressie, gedrag en cognitie. Voor zover bekend, zijn er geen principiële verschillen tussen mannen en vrouwen in deze wisselwerking. Deze dynamiek zorgt er vooral voor dat elk individu het product is van zijn of haar historie. De wisselwerking kan wel zover gaan dat een genetisch mannetje zich onder invloed van bepaalde factoren volledig tot een vrouwtje ontwikkelt of omgekeerd.

Prof.dr. Jaap Koolhaas is ook na zijn promotie verbonden gebleven aan de Rijksuniversiteit Groningen, evenwel onderbroken door een verblijf aan de universiteiten van Oxford en Rome. Zijn onderzoek richt zich in het algemeen op fysiologie en neurobiologie van sociaal gedrag en in het bijzonder op de oorzaken en gevolgen van agressie. Ratten en muizen worden daarbij als modeldier gebruikt voor onderzoek naar meer algemeen geldende biologische wetmatigheden op het gebied van de fysiologie van sociaal gedrag en sociale stress.

Datum en tijd

dinsdag 21 november 2000, 20.00-22.15 uur

Sprekers

prof.dr. Jaap Koolhaas en prof.dr. Christien Brinkgeve (zie hiervoor)

Titel

Tussen schijn en werkelijkheid - De biologie van sekseverschillen

Serie

Tussen man en vrouw - Een serie dubbellezingen over verschillen, overeenkomsten en uitzonderingen

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63,
www.rug.nl/studium

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie