Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Berkel en Rodenrijs deelnemer Project Duale Gemeenten

Datum nieuwsfeit: 21-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Berkel en Rodenrijs
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Berkel en Rodenrijs

Gemeente Berkel en Rodenrijs deelnemer Project Duale Gemeenten

De gemeente Berkel en Rodenrijs is uit 100 gemeenten gekozen als deelnemer van het Project Duale Gemeenten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben in totaal achttien gemeenten aangewezen die in dit kader gaan experimenteren met dualisme.

De achttien gemeenten, waaronder Berkel en Rodenrijs, zijn uitgekozen om een aantal redenen. Het draagvlak in de gemeente voor bestuurlijke verandering en vernieuwingszin van de gemeente speelt daarbij een belangrijke rol.

Het Project Duale Gemeenten vloeit voort uit de voorstellen van de Staatscommissie Dualisme en lokale democratie. Deze commissie constateerde dat in het huidige gemeentelijke systeem de rolverdeling tussen gekozen volksvertegenwoordiging en het College van Burgemeester en Wethouders niet helder is. 'Het resultaat is veel onduidelijkheden over ieders taken, met bestuurders en raadsleden die elk "meerdere petten" op hebben', aldus de Groningse hoogleraar Elzinga, voorzitter van de commissie. Daarnaast heeft de commissie ook gekeken naar de rol en functie van politieke partijen op lokaal niveau. Om bovengenoemde problemen te voorkomen stelt de commissie onder andere voor om in de Gemeentewet vast te leggen dat de wethouders niet tevens lid kunnen zijn van de gemeenteraad, dat het bestuurlijk primaat van de gemeenteraad wordt beëindigd en dat bestuurlijke bevoegdheden zoveel mogelijk rechtstreeks worden toebedeeld aan het College van Burgemeester en Wethouders en dat de raad kan beschikken over het recht van initiatief en het recht van amendement. Dit zijn de uitgangspunten van het dualisme.

Het ministerie en de VNG vinden het noodzakelijk eerst te experimenteren met dualisme op lokaal niveau en te leren van deze ervaringen. Met de geselecteerde gemeenten worden nu de eerste intakegesprekken gevoerd. Wij moeten daarin aangeven hoe we de voorstellen van de commissie Elzinga willen concretiseren. Wat ons betreft starten wij hierbij met de plaatselijke afdelingen van de politieke partijen. De besturen hebben ons al hun medewerking toegezegd. Daarna vinden in de gemeenten raadsconferenties plaats, waarbij de gemeenteraden en bestuurders zich uitspreken over de nieuwe stijl van politiek en bestuur. In maart 2001 vindt een eerste congres plaats, waar de geselecteerde gemeenten hun ervaringen zullen uitwisselen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie