Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeenteraad Enschede akkoord met Muziekkwartier in centrum

Datum nieuwsfeit: 21-11-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Enschede

persbericht

Gemeenteraad Enschede akkoord met Muziekkwartier in stadscentrum

De gemeenteraad van Enschede heeft op maandagavond 20 november "ja gezegd" tegen het plan om zes professionele culturele instellingen in de stad op één plek onder te brengen in een Muziekkwartier. Hiermee wordt vorm en inhoud gegeven aan het fenomeen "Enschede Muziekstad". De functies muziekschool (Enschedese Muziekschool), poppodium (ATAK), muziektheater (Nationale Reisopera en Twentse Schouwburg) komen allemaal op één fraaie locatie in het hart van de stad. En dat in combinatie met daar al aanwezige muzikale functies van het Orkest van het Oosten en het Conservatorium van de Saxion Hogeschool Enschede. Samen vormen zij een unieke combinatie van landelijk, regionaal en plaatselijk opererende muziekinstellingen. De zes culturele organisaties staan achter het gemeenteraadsbesluit. Met de besturen van die instellingen is in principe overeenstemming bereikt over het ambitieniveau van Enschede Muziekstad en over de financiële inbreng en betrokkenheid van de gemeente.
Afgesproken is dat de gemeente en de culturele instellingen zich met vereende krachten sterk maken voor het verkrijgen van de nodige middelen van de rijksoverheid en van sponsoren. Daarmee moet het mogelijk worden gemaakt om het complete operabedrijf van de Reisopera op het Muziekkwartier onder te brengen. Dat is ook de nadrukkelijk wens van gemeente en muziekorganisaties. Om dit maximale model uit te voeren is een totale investering nodig van bijna 90 miljoen gulden.
Enschede heeft een sterke traditie op muziekgebied. Dat geldt niet alleen voor de professionele instellingen. De stad is ook rijk aan verschillende amateur-muziekgezelschappen die het landelijk vaak goed doen. Door de realisering van het Muziekkwartier is het mogelijk het kwalitatief hoge niveau vast te houden en zelfs te verbeteren. De krachten worden er gebundeld en niet alleen op muzikaal gebied. Zo is het de bedoeling om promotie/publiciteit, werving en publieksbereik van alle instellingen te combineren. Daaraan kunnen nog meer organisatorische functies worden toegevoegd.
Het Muziekkwartier dient ook een economisch belang van Enschede. In de stad is een culturele bedrijfstak gegroeid waarin nu ruim 5000 mensen werken. Dat is 7,1 procent van de totale werkgelegenheid. De bij het Muziekkwartier betrokken instellingen zijn samen goed voor een jaarlijkse omzet van ongeveer 60 miljoen.
Naar verwachting kan het Muziekkwartier eind 2005/begin 2006 gereed zijn.

Enschede, 21 november 2000
Communicatie gemeente Enschede/DMO
René Tenkink
Tel. 053 4817597

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie