Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Joint Implementation overeenkomst met Roemenië

Datum nieuwsfeit: 21-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Economische Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie EZ


JOINT IMPLEMENTATION OVEREENKOMST MET ROEMENIË

Datum: 21-11-2000

Nederland kan via Joint-Implementationprojecten in de periode 2008-2012 jaarlijks 5 Mton CO2 kopen in Roemenië. Dit staat in het Memorandum of Understanding (MOU) dat Minister Jorritsma op dinsdag 21 november 2000 ondertekende. In totaal zal Nederland 125 Mton CO2 via maatregelen in het buitenland realiseren. Een vijfde daarvan kan op basis van deze MOU in Roemenië worden gehaald. Minister Romica Tomescu, die vanwege de Klimaatconferentie in Den Haag is, ondertekende de MOU van Roemeense zijde.

ERUPT
De Nederlandse overheid koopt reducties van broeikasgasemissies door middel van de Emission Reduction Unit Procurement Tender (ERUPT). De afgelopen jaren heeft Nederland de nodige ervaring opgedaan met Joint Implementation proefprojecten in Midden- en Oost-Europese landen. Op basis van de daarbij opgedane ervaringen is besloten om ERUPT op te stellen. Voor investeerders ontstaat hiermee een nieuwe bron van inkomsten die de realisatie van projecten aantrekkelijker maakt. De regeling kent economische waarde toe aan de reductie van broeikasgassen en is bedoeld voor grote, langjarige projecten die minimaal tot 2012 lopen. Het gaat daarbij om investeringsprojecten in bijvoorbeeld duurzame energie, energiebesparing, afvalverwerking en bosbouw. Voor de investeerder kan verkoop van emissiereductie mogelijk voorzien in 10 tot 40 procent van de financieringsbehoefte. De prijs per ton CO2-reductie wordt geschat op 10 à 20 gulden. Om te vergelijken: in Nederland kost een ton CO2-reductie circa 40 gulden. In eerste instantie zijn er 26 projecten ingediend. Senter, die de regeling namens het ministerie van Economische Zaken uitvoert, heeft daaruit een eerste selectie gemaakt. Negen projecten gaan door naar de tweede ronde. Het gaat daarbij om projecten in Roemenië, Polen en Tsjechië. In april 2001 moet duidelijk worden welke projecten gerealiseerd kunnen gaan worden.

Memorandum of Understanding
Op basis van artikel 6 van het Kyoto Protocol kunnen landen CO2-reducties overdragen van de ene naar een andere partij. Daar zijn een aantal mogelijkheden voor, waarvan Joint Implementation (JI) er een is. Daarbij gaat het om het reduceren van CO2 via projecten in andere landen die ook een CO2-doelstelling hebben in het kader van het Kyoto Protocol, de zgn. Annex I-landen. Het maken van een afspraak over de overdracht van de reducties gebeurd door het ondertekenen van een MOU tussen twee regeringen.
Nederland wil ook met andere Midden- en Oosteuropese landen een MOU afsluiten.

Ministerie van Economische Zaken
Aan deze paginas kunnen geen rechten worden ontleend - No rights can be derived from these pages

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie