Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ziekte ME kost Nederland minimaal 560 miljoen gulden

Datum nieuwsfeit: 21-11-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

P e r s b e r i c h t

Amsterdam, 20 november 2000

Onderzoek wijst uit
Ziekte ME kost Nederland minimaal 560 miljoen guldenDe ziekte ME/CVS kost de Nederlandse samenleving tussen de 560 miljoen en
1,34 miljard gulden per jaar. Dit blijkt uit een onderzoek van het Economisch en Sociaal Instituut van de Vrije Universiteit (ESI-VU) in Amsterdam. Het onderzoek is een initiatief van het ME Fonds en de Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid. De onderzoeksresultaten worden op 21 november 2000 in Den Haag overhandigd aan de voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw J. van Nieuwenhoven en aan de voorzitters van de Vaste Kamercommissies van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De initiatiefnemers roepen de overheid op om op dit terrein haar verantwoordelijkheid te nemen en grotere schade te voorkomen.

De ziekte CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom, ook vaak aangeduid met de oudere naam ME ) is een chronische, invaliderende ziekte die gepaard gaat met ernstige uitputtingsverschijnselen en een groot aantal andere klachten. In Nederland lijden naar schatting 30.000 mensen aan deze ziekte. Het aantal ME-patienten neemt gestaag toe. Uit het onderzoek wordt duidelijk dat ME de samenleving op dit moment 560 miljoen tot 1,34 miljard gulden per jaar kost. Deze kosten worden voor het grootste deel veroorzaakt door uitval van productie.

Taak voor overheidOp dit moment bestaat bij medici en wetenschappers grote onduidelijkheid over de oorzaak van ME. Gezien de omvang en de toename van het probleem is onderzoek dringend geboden, menen het ME Fonds en de Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid. De ziekte is voor de patienten vaak levensontwrichtend. Ook hun naasten ondervinden veel negatieve gevolgen. Verwacht wordt bovendien dat door de toename van het aantal ME-patienten de kosten voor ME in de toekomst sterk gaan oplopen. Er moeten nu maatregelen worden genomen om deze toename te voorkomen. De overheid zou dan ook op korte termijn het initiatief moeten nemen om deze dreiging af te wenden. Het ME-Fonds heeft onderzoeksvoorstellen klaarliggen van de Katholieke Universiteit Nijmegen en de GG&GD Amsterdam om op een fundamenteel nieuwe manier de oorzaken van ME/CVS aan het licht te brengen. Daarmee zou eindelijk uitzicht kunnen komen op effectieve behandeling en preventie van de ziekte. De totale kosten voor dit onderzoek worden geraamd op 9,5 miljoen gulden. Volgens de organisaties een relatief kleine investering die in de toekomst veel hogere kosten kan besparen.

Overhandiging onderzoekHet recent uitgevoerde onderzoek van ESI-VU bestaat uit een literatuurstudie en een enquete onder ME-patienten. De ondergrens van de berekeningen op basis van de enquete ligt op 560 miljoen. De bovengrens op 1,34 miljard gulden. Deze gegevens beschouwt ESI-VU als het meest betrouwbaar. Uit literatuurstudie blijkt overigens dat de kosten nog hoger zullen gaan uitvallen: tussen de 750 miljoen en 1,67 miljard.

Het onderzoeksrapport wordt op dinsdag 21 november 2000 om 13.30 uur in het gebouw van de Tweede Kamer (de portier weet welke ruimte) te Den Haag overhandigd aan de voorzitter van de Tweede Kamer en de voorzitter van de Vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Het ME Fonds en de Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid onderstrepen hiermee het brede terrein van de problematiek. De problemen die ME/CVS met zich meebrengt liggen zowel op medisch als op maatschappelijk terrein. Het duurt vaak onnodig lang voor de diagnose wordt gesteld. Bovendien worden de meeste patienten niet goed begeleid en behandeld. Ze krijgen tegenstrijdige adviezen en soms zelfs schadelijke. Behandelingen die tot enige vermindering van de klachten kunnen leiden worden veelal niet vergoed. Ook ondervinden ME- patienten grote problemen bij de aanvraag van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en voorzieningen voor gehandicapten. Die patienten, die nog gedeeltelijk kunnen werken, vinden zelden aangepast werk. Als het om ME/CVS gaat, wordt door instanties en zelfs binnen ministeries langs elkaar heen gewerkt. Door dit alles worden de schadelijke gevolgen van de ziekte groter dan nodig is

Instelling Stuurgroep noodzakelijkDaarom roepen de organisaties de hele Tweede Kamer op zich de situatie van ME-patienten aan te trekken. Met name de ministeries van VWS en SZW wordt gevraagd om niet alleen financiele middelen voor onderzoek naar de oorzaak beschikbaar te stellen, maar ook om een Stuurgroep van deskundigen in te stellen, die, op basis van een brede inventarisatie van de ME/CVS-problematiek, voor de korte en lange termijn aanbevelingen doet aan de Overheid.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie