Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Enschede start participatie bij wederopbouw Roombeek-West

Datum nieuwsfeit: 21-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Enschede

Inbreng uit samenleving centraal

Enschede start participatie bij wederopbouw Roombeek-West

Enschede 21 november 2000

Vanaf vandaag kan de Enschedese bevolking meedenken over de toekomst van de wijk Roombeek-West, het gebied dat op 13 mei werd getroffen door de vuurwerkramp. Burgemeester Jan Mans heeft daarvoor vandaag samen met enkele stadgenoten het symbolische startsein gegeven. De komende maanden worden (voormalige) bewoners, omwonenden, ondernemers, maatschappelijke instellingen en andere partijen op verschillende manieren betrokken bij het maken van de plannen voor de wijk. Vertegenwoordigers van de Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp, de vereniging voor gedupeerde ondernemers en bewonerscommissies van woningcorporaties Domijn en De Woonplaats hebben vandaag symbolisch een eerste idee in één van de ID-bussen gedaan. Ook FC-Twente trainer Fred Rutten droeg een idee aan voor de wederopbouw.

Eerste stap bij de wederopbouw van de wijk is het maken van een stedenbouwkundig plan voor het gebied. De toekomst van de wijk heeft niet alleen betrekking op het terugbouwen van huizen en andere gebouwen, maar bijvoorbeeld ook op voorzieningen, scholen, winkels, werken, leefbaarheid en verkeer.
Tot februari volgend jaar kunnen vele groepen inwoners van Enschede (en daarbuiten) via de volgende activiteiten deelnemen en geïnformeerd worden:

* Ten eerste worden alle betrokkenen -bijvoorbeeld bewoners uit en rondom het rampgebied, de wijkraad, belangenverenigingen, ondernemers en kunstenaars- uitgenodigd om op bijeenkomsten mee te praten over verschillende themas die te maken hebben met de toekomst van het gebied. Naar verwachting wordt dit eind januari volgend jaar. Een voorstap is gezet door op 9 november jl. met vertegenwoordigers uit de wijk te bespreken wat zij de belangrijkste thema's vonden. In die bijeenkomst kwamen als de vijf belangrijkste onderwerpen naar voren: gezond zijn, verkeer & vervoer, groenvoorziening, veiligheid in de wijk en ruimtelijke inrichting & de woning.

* Op 30 plekken in de stad komen vanaf 21 november ID-bussen. Iedere Enschedeër kan zo zijn of haar ideeën voor de herbouw van de wijk inleveren. De bussen zullen zon acht weken blijven staan in Wijkcentra, Stadsdeelkantoren, Postkantoren, Bibliotheken, Gemeentehuis, etc. (een volledige lijst is bijgevoegd).
* Op 21 november wordt de website www.roombeek-west.enschede.nl actief. De website heeft een dubbele functie. Ten eerste informeert de website over de voortgang van de wederopbouw en de uitkomsten van de verschillende bijeenkomsten. Daarnaast kan men via de Digitale ID-bus een stem en ideeën laten horen.
* Deze week is de eerste editie van de nieuwsbrief Wederopbouw Roombeek-West verschenen. Deze nieuwsbrief zal zo'n 4 per jaar verschijnen en alle betrokkenen en geïnteresseerden informeren over de ontwikkelingen van de wederopbouw. In de eerst editie van de nieuwsbrief is een ideeënformulier ingesloten, waarop iedereen zijn mening en ideeën voor de wederopbouw kan opschrijven.
* Bewoners die om een bepaalde reden niet naar de participatiebijeenkomsten kunnen komen, omdat ze slecht ter been zijn bijvoorbeeld, kunnen een koffiegesprek aanvragen. De belangrijkste voorwaarde is dat de bewoners minimaal met acht personen zijn en zelf een ontmoetingsplek organiseren. Mensen kunnen een afspraak maken voor een koffiegesprek door te bellen naar het telefoonnummer 053-481 5300.

* Vergelijkbare kleinschalige bijeenkomsten worden er gehouden met senioren in de wijk Noord. In overleg met verzorgingshuizen worden er gesprekken opgezet.

* Met de 5 basisscholen in het gebied wordt voor de groepen 6, 7 en 8 een speciaal lespakket ontwikkeld; het zogenaamde Toekomstpakket. Dit is een combinatie van het bekende speelgoed Lego en een website voor de basisscholen. De scholen bouwen hun nieuwe wijk en hebben 3 weken lang contact via internet om met elkaar te bouwen, te onderhandelen en te communiceren over de gewenste wijk. Alle leerlingen krijgen een speciale -geheime- toegangssleutel voor hun homepage.

* Voor en vooral mèt de jongeren van 12 tot ongeveer 18 jaar worden er fotoshots gemaakt. Groepen jongeren gaan met de camera vastleggen wat zij zelf terug zouden willen zien in de nieuwe wijk. Onder het motto Jongeren aan de slag verbeelden zij zich hun wijk en presenteren dat in een tentoonstelling.

Doel is dat in april volgend jaar het stedenbouwkundig 'vlekkenplan' voor de wijk gereed is. Daarin worden -letterlijk- de hoofdlijnen aangegeven voor de nieuwe wijk: waar komen woningen, waar is ruimte voor bedrijvigheid en detailhandel, hoe zit het met de hoofdinfrastructuur (wegen, water, etc.), ruimte voor groen, voorzieningen (bijv. brede school) en vrije tijd? Belangrijke basis voor het vlekkenplan zijn de wensen en ideeën van de bewoners en ondernemers uit het gebied en de betrokken woningcorporaties. Het vlekkenplan wordt gemaakt door de stedenbouwkundige Pi de Bruijn.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie