Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ziekte moeder soms oorzaak zwangerschapsvergiftiging

Datum nieuwsfeit: 22-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Ziekte moeder soms oorzaak zwangerschapsvergiftiging

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap (in de volksmond ook wel zwangerschapsvergiftiging genoemd) komt veel voor. Tot dusver ging men ervan uit dat de oorzaken in de placenta liggen. Normaliter verwijden de bloedvaten van de moeder die de placenta van bloed voorzien zich tijdens de eerste 20 weken van de zwangerschap. Bij zwangerschapshypertensie gebeurt dat onvoldoende, waardoor de bloeddoorstroming van de placenta tekort schiet. Volgens Margriet Aardema is dat maar een deel van het verhaal. De hoge bloeddruk wordt mede veroorzaakt door (vaak nog sluimerende) aandoeningen bij de moeder zoals suikerziekte, stollingsstoornissen en vaatziekten.

Aardema keek naar de relatie tussen de bloeddoorstroming in de twintig weken oude placenta en het ontstaan van een hoge bloeddruk aan het einde van de zwangerschap. De bloeddoorstroming mat zij met behulp van Doppler ultrageluidsonderzoek. Bij vrouwen met een hoge bloeddruk én complicaties in de zwangerschap als vroeggeboorte of een laag geboortgewicht, blijkt inderdaad sprake van een afwijkend bloedstroomprofiel. 'Maar bij vrouwen die alleen hoge bloeddruk krijgen (en dus geen verdere complicaties) is de bloeddoorstroming normaal,' zegt Aardema 'Dat geeft aan de klachten van deze subgroep waarschijnlijk niet veroorzaakt worden door een verstoorde aanpassing van de bloedvaten, maar door aandoeningen bij de moeder. En die aandoeningen zijn vaak behandelbaar.' De promovenda concludeert ook dat Doppler onderzoek een goede methode kan zijn om zwangerschapscomplicaties als gevolg van hoge bloeddruk te voorspellen. De test zou vooral zinvol zijn bij vrouwen die sowieso al een verhoogd risico hebben op een slechte zwangerschapsuitkomst. 'Als zo'n screening niets oplevert, kan dat een enorme geruststelling betekenen voor de aanstaande moeder.' / EB

Margriet Aardema (Delfzijl, 1972) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij deed haar onderzoek, gefinancierd door het Preventiefonds, bij de vakgroep Obstetrie en Gynaecologie van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Momenteel is zij in opleiding tot cardioloog in de Isala Klineieken in Zwolle.

Datum en tijd

woensdag 22 november 2000, 14.15 uur

Promovenda

mw. M.W. Aardema, tel. (038)424 41 21 (werk)

Proefschrift

The uteroplacental circulation in hypertensive disorders of pregnancy; doppler ultrasound and histopathological studies

Promotor

prof.dr. J.G. Aarnoudse

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63,
www.rug.nl/studium

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie