Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verheugen over uitbreiding in commissie Buitenlandse Zaken

Datum nieuwsfeit: 22-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht drs Wim van Velzen

Verheugen spreekt over uitbreiding in Commissie Buitenlandse Zaken

Brussel, 22 november 2000

De economische en politieke gevolgen van de uitbreiding zijn nu al voelbaar, aldus commissaris voor uitbreiding Verheugen in een bezoek aan de Commissie BZ in het Europees Parlement. In Midden en Oost-Europa zijn in de afgelopen 10 jaar stabiele democratieën ontstaan; de democratische structuren zijn versterkt in alle landen, behalve Turkije. Corruptie blijft echter een probleem in meerdere kandidaat-lidstaten en helaas ook in sommige landen van West-Europa, aldus de euro-commissaris. Dit heeft negatieve economische effecten, want deze landen zijn niet aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders. Ook de situatie van de Roma-zigeuners vormt een algemeen probleem, zij hebben nog steeds te maken met discriminatie en sociale isolatie. Verheugen verwacht niet dat dit vóór de toetreding zal zijn opgelost, aangezien deze problemen al meer dan 100 jaar bestaan.

De burgers binnen de EU staan nog wat twijfelachtig tegenover de uitbreiding. Daarom moet er meer publieke voorlichting en informatie gegeven worden, zodat men een objectieve mening kan vormen. Er is behoefte aan een brede publieke discussie in Europa, waarin zowel de Commissie als het Parlement een belangrijke rol kunnen spelen.

Klik hier om naar de pagina 'Wat is nieuw' te gaan

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie