Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ontwikkelingsplan Markendaalseweg Breda in de maak

Datum nieuwsfeit: 22-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

ONTWIKKELINGSPLAN MARKENDAALSEWEG IN DE MAAK

Burgemeester en wethouders laten een ontwikkelingsplan opstellen voor de Markendaalseweg, als onderdeel van de aanpak van de Westflank. Het ontwikkelingsplan is de volgende fase in de aanpak van de Oost-Westflank. Hiervoor heeft de gemeenteraad in september 2000 het groene licht gegeven met de vaststelling het water terug te brengen in de Westflank. Tevens heeft de gemeenteraad ingestemd met de fasering van de aanpak van de flanken, waarbij aan de Westflank de eerste prioriteit is toegekend.

In het ontwikkelingsplan voor de Markendaalseweg komen een aantal samenhangende elementen aan de orde. Het gaat bijvoorbeeld om de nadere uitwerking van de openbare ruimte, waarin plaats moet zijn voor de auto, HOV, fiets, voetganger en het water. Er moet een inventarisatie gemaakt worden van de ondergrondse infrastructuur om te kijken waar en welke aanpassingen noodzakelijk zijn. Een nieuw rioolplan is hiervan een belangrijk onderdeel. Verder komen de diverse ontwikkelingslocaties langs de Westflank aan de orde in relatie tot de stedenbouwkundige situering. De Aanvullende regels voor verdere uitwerking, uit de studie van Th. Asselbergs, vormen de basis voor het op te stellen ontwikkelingsprogramma. De meeste locaties zijn in particulier bezit. De eigenaren hiervan willen in overleg met de gemeente invulling geven aan de stedenbouwkundige studie van Th. Asselbergs.

Voor de gemeente is het van belang een standpunt te hebben over de vorm van samenwerking, bouwexploitatie, bijdrage aan de inrichting van de openbare ruimte als gevolg van de verhoogde kwaliteit van de omgeving, de rol van de gemeente en de aanpassing van het bestemmingsplan. Dat laatste is nodig omdat de stedenbouwkundige studie van Th. Asselbergs op onderdelen afwijkt van het in 1995 vastgestelde bestemmingsplan binnenstad. Voor sommige onderdelen zal het noodzakelijk zijn art. 19 procedures te volgen, om snelle realisatie van de plannen mogelijk te maken. Die procedures vinden plaats tegen de achtergrond van een integraal planologisch kader. De discussie rond het verkeer en het parkeren en de verminderde wenselijkheid van grootschalige detailhandel op de Westflank maken daar onderdeel vanuit. Tot slot komt in het ontwikkelingsplan de economische uitvoerbaarheid aan de orde. Een belangrijke opdracht is kostenbewust te ontwerpen.

Eerste fase

Het opstellen van het ontwikkelingsplan Markendaalseweg is de eerste fase in het proces voor een totaal ontwerp voor de Westflank. Deze eerste fase zal mei-juni 2001 zijn afgerond.

De tweede fase omvat het opstellen van een definitief ontwerp voor de openbare ruimte van de totale Westflank. Naar verwachting starten de werkzaamheden hiervoor in juni 2001. Binnen een jaar moet het definitief ontwerp beschikbaar zijn.

Tegelijkertijd met het opstellen van het ontwikkelingplan en het definitief ontwerp voor de openbare ruimte loopt het proces om te onderzoeken welke subsidies Breda in de wacht kan slepen om de Westflank te realiseren. Daarbij worden ook de mogelijke bijdragen van marktpartijen betrokken.

Breda, 22 november 2000

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie