Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Michael Apted en Iran centraal tijdens IDFA 2000

Datum nieuwsfeit: 22-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: International Documentary Filmfestival Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
International Documentary Filmfestival Amsterdam

MICHAEL APTED EN IRAN CENTRAAL TIJDENS IDFA 2000

Van 22 tot en met 30 november vindt het dertiende IDFA plaats. IDFA 2000 presenteert circa 200 internationale documentaires op het witte doek. Daarnaast vinden dagelijks talkshows, seminars, discussies en andere special events plaats. Naast de vaste onderdelen besteedt IDFA 2000 aandacht aan de Iraanse Cinema en stelt Michael Apted zijn top-10 samen.

De Britse regisseur Michael Apted (1941) presenteert tijdens IDFA 2000 zijn Top 10 van documentaires. Vorig jaar bezocht hij IDFA met zijn laatste documentaire ME &ISAAC NEWTON. Opvallend was dat in diezelfde winter onder zijn regie JAMES BOND: THE WORLD IS NOT ENOUGH uitkwam. Apted is een veelzijdig regisseur en voelt zich thuis in persoonlijke documentaires als MOVING THE MOUNTAIN (1994) en zijn levenswerk de UP SERIES, waarin hij een vaste groep mensen volgt vanaf hun zevende levensjaar en dit elke zeven jaar herhaalt om te zien hoe het ze is vergaan. Daarnaast conformeert hij zich aan het keurslijf van Hollywood met speelfilms als GORILLAS IN THE MIST (1988), NELL (1994) en EXTREME MEAUSURES (1996). Voor IDFA aanleiding Apted uit te nodigen om zijn Top 10 van documentaires samen te stellen.

De Iraanse speelfilm heeft de afgelopen jaren veel furore gemaakt. Van de Iraanse documentaire horen en zien we echter weinig. IDFA 2000 voorziet in deze lacune door een programma samen te stellen met recente Iraanse documentaires. De Iraanse documentaire kenmerkt zich door het gebruik van vele fictieve elementen. Hierdoor vervagen de grenzen tussen fictie en documentaire. Dit gegeven is tevens de rode draad van het programma Focus Iran. Hierin ondermeer de film ARS POETICA van Khosrow Sinai en nieuwe films van Ebrahim Mokhtari, Abbas Kiarostami en Mohsen Makhmalbaf.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie