Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Meer branden in 1999

Datum nieuwsfeit: 22-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Meer branden in 1999

In 1999 is het aantal geregistreerde branden gestegen tot 48 duizend. Dit is 9 procent meer dan in 1998, toen het aantal branden juist was afgenomen als gevolg van natte weersomstandigheden. Het aantal hulpverleningen door de brandweer is in 1999 met 15 procent gedaald. Vooral het aantal hulpverleningen met betrekking tot het bestrijden van wateroverlast ligt veel lager dan in het 'natte' jaar 1998. Dit blijkt uit nieuwe gegevens van het CBS. Het schadebedrag dat bij branden ontstaat bedraagt in 1999 1,3 miljard gulden. Dit bedrag is 7 procent hoger dan in 1998. Evenals in voorgaande jaren betreft ook in 1999 één op de drie meldingen een loos alarm.

Forse stijging buitenbranden
Er zijn 48 duizend branden in 1999 geregistreerd. Buitenbranden maken hiervan met ruim 32 duizend het grootste deel uit. Ten opzichte van het verslagjaar 1998 is dit een stijging met 17 procent. Onder de buitenbranden bevinden zich 5 duizend berm-, bos- en heidebranden. Iets meer dan de helft van het aantal buitenbranden wordt met opzet veroorzaakt. Dit aantal is de laatste jaren vrij constant. Verder zijn er vorig jaar 14 duizend binnenbranden geteld en bijna 2 duizend schoorsteenbranden.

Veel loos alarm
De brandweer heeft 129 duizend meldingen in 1999 ontvangen. Dit aantal is iets lager dan de voorgaande drie jaren. De brandweer heeft 48 duizend branden geblust en ruim 35 duizend keer technische hulp verleend. Bij 46 duizend meldingen betreft het een loos alarm. Hierbij gaat het in bijna 70 procent van de gevallen om een loos alarm via een brandmeldinstallatie. Vooral in de gezondheidszorg blijken veel meldingen loos alarm te zijn.

Hoger schadebedrag
Met 1,3 miljard gulden ligt het brandschadebedrag 80 miljoen gulden hoger dan in 1998. Vooral de schade bij buitenbranden is in 1999 zeer sterk gestegen en met bijna de helft toegenomen. Van de 14 duizend binnenbranden gaat het in ruim één op de tien gevallen om grote branden. Het schadebedrag van deze grote branden bedraagt 823 miljoen gulden. Dit is driekwart van het totale schadebedrag bij binnenbranden

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie