Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vermogensbeheerders vrezen overregulering

Datum nieuwsfeit: 22-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ERNST AND YOUNG

Vermogensbeheerders vrezen overregulering

VERMOGENSBEHEERDERS VREZEN OVERREGULERING

'Compliance' - het geheel aan maatregelen en richtlijnen op het gebied van integriteit - blijft onder vermogensbeheerders een 'hot issue'. De compliancewerkzaamheden richten zich niet alleen op naleving van opgelegde wet- en regelgeving, maar ook op het op eigen initiatief bewaken van de integriteitaspecten. Dat blijkt uit een enquête van Ernst & Young in samenwerking met Cap Gemini Ernst & Young naar de compliancefunctie onder vermogensbeheerders. Ondanks het belang dat alle vermogensbeheerders aan integriteit toedichten, waarschuwen zij voor een te veel aan richtlijnen. 'De voorschriften moeten niet dermate uitgebreid worden dat zij hun doel voorbijschieten', aldus een van de ondervraagden. De resultaten van de enquête werden vandaag gepresenteerd tijdens het Asset Management-seminar van Ernst & Young.

De enquête onder de Nederlandse vermogensbeheerders laat zien dat alle instellingen in meer of mindere mate - vooral afhankelijk van de grootte van de beheerder - aandacht besteden aan compliance. Dat is op zich niet verwonderlijk, daar de meeste instellingen uit hoofde van de Wet toezicht effectenverkeer (Wte) onder toezicht van de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) vallen. Het is wel opvallend dat enkele vermogensbeheerders niet volledig voldoen aan de verplichtingen die de wetgeving oplegt. Zo heeft vijftien procent (nog) geen gedragscode, terwijl dit wel voorgeschreven is en tien procent nalaat om het verplichte antecedentenonderzoek naar nieuwe medewerkers te doen. Grotere verschillen tussen de vermogensbeheerders ontstaan bij niet-verplichte maatregelen. Zo heeft bijvoorbeeld 32% van de ondervraagden een fraudeprotocol, waarin maatregelen worden beschreven omtrent de afwikkeling van fraudegevallen. Een procedure die waarborgt dat ongebruikelijke transacties worden gesignaleerd, bestaat bij zes van de tien vermogensbeheerders. Minder ondervraagden (45%) gaven aan een procedure te hebben die garandeert dat ongebruikelijke transacties ook daadwerkelijk bij het meldpunt voor dit soort transacties worden gerapporteerd.

Het belang van compliance vertaalt zicht in de organisatie van de compliancefunctie. Zo blijkt dat bij alle geënquêteerde organisaties ten minste één persoon zich, al dan niet in deeltijd, bezig houdt met compliance. De verschillen tussen kleine, middelgrote en grote vermogensbeheerders blijken vooral in het operationeel beleid, waaronder de automatisering en de samenwerking met andere afdeling.

Op de vraag naar de zorgen van de compliance officers bij vermogensbeheerders werd eenstemmig de vrees voor overregulering als belangrijkste genoemd. De toenemende wet- en regelgeving, inclusief een complex stelsel van boetes en dwangsommen, zou het werken van de compliance officer onwerkbaar kunnen maken. Ook de 24 uurs-economie en de handel via het Internet leiden tot een steeds zwaardere portefeuille voor de compliance medewerkers, mede omdat de risico's van fraude en andere vormen van onrechtmatig handelen door deze ontwikkelingen alleen maar toenemen.

Einde bericht
Voor een toelichting op de enquête onder vermogensbeheerders naar compliance, of toezending van het volledige rapport, kunt u contact opnemen met Joost Hendriks van Ernst & Young (tel. 070 328 63 68 ) of met persvoorlichter Jan-Willem Wits (tel. 010 407 4359/ 06 21 25 25 15).

22 nov 00 10:48

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie