Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP wil hoorzitting langkampeerders

Datum nieuwsfeit: 22-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Den Haag, 22 november 2000.

De SP Tweede Kamer-fractie vraagt de voorzitters van de vaste commissies VROM en LNV om een hoorzitting te organiseren over de problematiek van de langkampeerders en de illegale bewoning van recreatiewoningen. De SP beschikt inmiddels over tientallen dossiers van campings waar door herstructurering grote aantallen langkampeerders verdreven zijn en de sociale recreatie is verdwenen. De vrijkomende grond wordt gebruikt om chalets te bouwen, die in naam bestemd zijn voor de recreatie, maar in werkelijkheid op grote schaal voor permanente bewoning gebruikt worden. Minister Pronk heeft onlangs een rapport van het onderzoeksbureau van de Vereniging Nederlandse Gemeenten over deze problematiek naar de Kamer gestuurd. Kamerlid Remi Poppe is van mening dat de VNG de omvang van de herstructurering zwaar onderschat. De SP heeft zelf een onderzoek laten uitvoeren door de Hogeschool Ijsselland, dat binnenkort wordt aangeboden aan staatssecretaris Faber van openluchtrecreatie. Dit laatste onderzoek is, in tegenstelling tot de VNG studie, gebaseerd op een inventarisatie ter plekke.

Betrekkelijk snel na het afschaffen van de invoering van de Wet Openlucht Recreatie en de afschaffing van de Kampeerwet in 1995, waarmee de rechtsbescherming van de kampeerders beperkt werd, begonnen eigenaren van campings hun terrein om te bouwen tot chaletpark. Bij langkampeerders, die vaak al jarenlang op een camping stonden, werd het huurcontract opgezegd. Op de vrijkomende ruimte worden chalets gebouwd die aanzienlijk groter zijn dan een stacaravan. Een stacaravan heeft een vloeroppervlak van gewoonlijk 30-40 m2. De chalets hebben een vloeroppervlak van 50-200 m2. Qua oppervlak, comfort e.d. zijn het feitelijk gewone woningen. Dit is een buitengewoon lucratieve zaak voor de eigenaar, want een standplaats voor een stacaravan levert gewoonlijk per jaar f 2000 tot f 3500 op, terwijl een chalets eenmalig een bedrag tussen f 75.000 en f 500.000 in het laatje brengt, vaak nog aangevuld door periodieke opbrengsten i.v.m. dienstverlening. Deze ontwikkeling is gestart op de Veluwe, maar heeft zich inmiddels uitgebreid over alle regio's met een restrictief ruimtelijke ordeningsbeleid.

De SP is van mening dat de handhaving van het ruimtelijke ordeningsbeleid een wassen neus is, zolang de kraan van de ombouw van kampeerterreinen in chaletparken niet dichtgedraaid wordt. Bij de hoorzitting zouden gedupeerde langkampeerders, kopers van recreatiewoningen, brancheorganisaties en gemeentelijke handhavers aan het woord moeten komen.

Inlichtingen:

Remi Poppe, tel. (06) 53359394; Paulus Jansen, tel. (06) 51844755

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie