Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Prins van Oranje bij ingebruikneming nationale supercomputer

Datum nieuwsfeit: 22-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

22/11/00 Prins van Oranje bij ingebruikneming nationale supercomputer te Amsterdam

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje verricht 22 november te Amsterdam de openingshandeling voor de ingebruikname van de nationale supercomputer van de Stichting Academisch Rekencentrum Amsterdam (SARA). De nieuwe wetenschappelijke computer heeft een capaciteit die, op papier, tachtig maal groter is dan zijn voorganger.

De computer is gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De komende zes jaar zal de rekenmachine worden ingezet voor wetenschappelijk onderzoek op onder andere het gebied van biologie, chemie, meteorologie, astrofysica en geneeskunde. Het gaat hier om het simuleren van verschijnselen die niet in een laboratoriumsituatie bestudeerd kunnen worden. Simulaties zijn een steeds vaker gebruikte wetenschappelijke methode. Daarnaast kan de computer ingewikkelde technische constructies doorrekenen op sterkte, elasticiteit, luchtweerstand en op hitte- en schokbestendigheid. De computer kan ruim een biljoen berekeningen per seconde maken en is hiermee de snelste computer van Europa.

SARA Reken- en Netwerkdiensten is een nationaal expertisecentrum op het gebied van computers en netwerken. Het rekencentrum beheert onder andere computers voor de NWO-stichting Nationale Computerfaciliteiten, de Vrije Universiteit, de Technische Universiteit Eindhoven en van de Universiteiten van Twente en Amsterdam.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie