Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Producentenvertrouwen onveranderd hoog

Datum nieuwsfeit: 23-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Producentenvertrouwen onveranderd hoog

De stemming onder de ondernemers in de industrie is in oktober nauwelijks veranderd in vergelijking met september. Het producentenvertrouwen komt in oktober uit op 7,3. Uit de conjunctuurtest van het CBS blijkt verder dat de industrie verwacht in de komende maanden iets meer te produceren. De ondernemers oordelen positief over hun orderpositie. Hun oordeel over de voorraden gereed product is in vergelijking met september onveranderd gunstig. Voor de komende maanden voorzien de producenten een stijging van hun afzetprijzen.

Vertrouwen industrie stabiel op hoog niveau
De ondernemers in de industrie zijn in oktober nog even optimistisch als in september. Het producentenvertrouwen ligt in oktober een tiende procentpunt hoger dan in september en komt uit op 7,3. Sinds september 1999 is het vertrouwen van de ondernemers in de industrie groot. Het gemiddelde producentenvertrouwen over de periode januari tot en met oktober van dit jaar bedraagt 6,8; dit is historisch gezien hoog. In de eerste tien maanden van vorig jaar lag het gemiddelde vertrouwen van de ondernemers op 2,5. De industrie verwacht in de periode november tot en met januari 2001 een lichte productietoename te realiseren.

Tevredenheid over orderportefeuille en voorraden
Het indexcijfer van de orderpositie ligt in oktober op 100,8 (juni 2000=100), een halve indexpunt lager dan in september. De werkvoorraad stemt de Nederlandse industrie nog steeds tot tevredenheid. Hun eerder uitgesproken gunstige oordeel hierover is in oktober niet veranderd. Ook de voorraden gereed product vormen voor de industrie geen punt van zorg. Het oordeel van de ondernemers hierover is vergeleken met september onveranderd gunstig. Aan de reeks prijsstijgingen van industriële producten zal volgens de ondernemers nog geen einde komen. Zij voorzien voor de periode november-januari 2001 een verdere verhoging van hun afzetprijzen.

Technische toelichting
Het producentenvertrouwen, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. De deelindicatoren en daarmee het producentenvertrouwen zijn gecorrigeerd voor seizoeninvloeden.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie