Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Grote tariefverschillen van notarissen duperen consument

Datum nieuwsfeit: 23-11-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
= PERSBERICHT =

Afzender: DeGoedkoopsteNotaris.NL
Opstellers: mr. R.W.E. Dijkstra, P.H. Ruys Datum: 23 november 2000

Grote tariefverschillen van notarissen duperen de consument Notaris negeert marktwerking

Meer dan 70% van alle notarissen in Nederland heeft de nieuwe Wet op het Notarisambt, die ruim een jaar geleden werd ingevoerd, naast zich neergelegd. Het merendeel van de notariskantoren houdt tot nu toe vast aan de oude vaste tarieven van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Dit blijkt uit een onafhankelijk onderzoek onder 500 notariskantoren. Desondanks zijn er grote tariefverschillen mogelijk. Zo betaalt de consument voor het passeren van een transport- en hypotheekakte van f 300.000,- in Den Haag twee keer zoveel als in Franeker. Om meer transparantie te creëren gaat vandaag de internetsite www.degoedkoopstenotaris.nl online. De site biedt een uitgebreid overzicht van notaristarieven en levert daarmee een krachtige impuls aan de vrije tariefvorming in het notariaat.

De Wet op het Notarisambt is in oktober 1999 ingevoerd en is bedoeld als inleiding op de volledig vrije tariefvorming. In een periode van drie jaar wordt de bandbreedte waarbinnen de notaris zijn tarief mag vaststellen stelselmatig verruimd. De tweede fase die 1 oktober jl. van start ging, heeft de notaris aanmerkelijk meer speelruimte gegeven.

Het onderzoek heeft zich gericht op transport- en hypotheekakten. Het blijkt dat er nog nauwelijks sprake is van marktwerking, waardoor de cliënt meer betaalt dan nodig is. Bij een aankoopsom van f 300.000 kan het verschil tussen de honoraria oplopen tot f 1.614,00 , wat neer komt op circa 50% ten opzichte van het hoogste tarief. Landelijk gezien kan worden geconcludeerd dat de tarieven in het Noorden van het land lager liggen dan in de Randstad en beneden de rivieren.

Om de tarieven transparant te maken en daarmee een bijdrage te leveren aan de uiteindelijke vrije tariefvorming is vandaag de internetsite www.DeGoedkoopsteNotaris.nl online gegaan. Hierop staan de resultaten van het onderzoek en kan de consument vinden bij welke notaris hij het voordeligst terecht kan. De site biedt daarnaast zowel notariskantoren als cliënten de mogelijkheid tarieven aan te melden. Daarmee ontstaat een platform, dat een krachtige impuls zal geven aan de vrije vorming van notaristarieven.

Over de Goedkoopste Notaris.NL
"De Goedkoopste Notaris.NL" (DGN) tracht als onafhankelijk medium door transparantie het vaste tarievenstelsel binnen het Notariaat te doorbreken. Daartoe lanceert DGN de internetsite www.degoedkoopstenotaris.nl. Deze is gebaseerd op een vergelijkend onderzoek onder 500 notariskantoren en biedt de consument een overzicht van de tarievenontwikkeling met betrekking tot de onroerend goedpraktijk. De resultaten van het onderzoek zullen vanmiddag door de staatssecretaris van justitie de heer J. Cohen in ontvangst worden genomen.

Op korte termijn zal de internetsite uitgebreid worden met andere tarieven. Daarvoor worden zowel de notariskantoren als de consument uitgenodigd om via de site tarieven door te geven. DGN zal met dit initiatief nu en in de toekomst een permanente bijdrage leveren aan een uiteindelijk vrije tariefvorming binnen het Notariaat.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie