Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Arbeidsvoorwaardenregeling Medisch Specialisten

Datum nieuwsfeit: 23-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Arbeidsvoorwaardenregeling Medisch Specialisten

Orde, LAD, NVZ-bericht van 23 november 2000

Vanaf 1 maart 2001 wordt er een nieuwe Arbeidsvoorwaardenregeling voor medisch specialisten (AMS) ingevoerd voor de medisch specialisten in dienstverband. De NVZ vereniging van ziekenhuizen, de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband en de Orde van Medisch Specialisten hebben hierover na drie jaar onderhandelen een principe-akkoord bereikt. Met deze regeling is een volwaardige keuzevrijheid tot stand gekomen tussen vrije vestiging en dienstverband.

Hechte samenwerking
Met deze nieuwe regeling is een belangrijke nieuwe stap gezet op weg naar het geïntegreerd medisch-specialistisch bedrijf waarover de Commissie Biesheuvel eerder heeft geadviseerd. De twee meest recente stappen op deze weg waren de Toelatingsovereenkomst (de overeenkomst tussen vrijgevestigd medisch specialist en het ziekenhuis) en het Document Medische Staf (de overeenkomst tussen de vrijgevestigde leden van de medische staf en het ziekenhuis). Door deze afspraken over de samenwerking binnen het ziekenhuis kan de bedrijfsvoering van het ziekenhuis op een meer efficiënte, doelmatige en kwalitatief hoogwaardiger wijze vorm krijgen.

Aantrekkelijk dienstverband
De overgang van vrije vestiging naar dienstverband is gemakkelijker en aantrekkelijker geworden.

* AMS biedt flexibele arbeidsvoorwaarden, die aansluiten op de persoonlijke situatie van de medisch specialist (parttime werken; seniorenbeleid)

* AMS bevat toegesneden arbeidsvoorwaarden op het functioneren van de medisch specialist binnen het geïntegreerd medisch-specialistisch bedrijf ("minder regels, meer specialist")

* AMS geeft productieprikkels:

- het legt een duidelijk verband tussen het inkomen, de gewerkte uren en de geleverde productie

- het maakt het mogelijk extra inzet (zoals bijvoorbeeld voor het wegwerken van de wachtlijsten) te belonen

* AMS maakt het wisselen van baan voor de medisch specialist eenvoudiger

* AMS is een goed financieel alternatief voor de vrije vestiging
Arbeidsvoorwaarden
Er is een salarisstructuur gemaakt met één schaal en een daarbij vastgesteld uurtarief. De schaal is ingedeeld in zes treden, afhankelijk van het aantal jaren ervaring van de medisch specialist. Het basissalaris kan oplopen tot fl. 230.647 per jaar bij een gemiddelde arbeidsduur van maximaal 45 uur (inclusief diensten 52 uur) per week. De keuze voor een werkweek langer dan gemiddeld 40 uur is overigens voorbehouden aan de medisch specialist. Naast het basissalaris kan men in aanmerking komen voor toeslagen voor inconveniënten (gerelateerd aan de diensten), management- of opleidingstaken en waarnemingen. Elke medisch specialist in dienstverband heeft straks recht op 8% vakantiegeld, 30 vakantiedagen en tien bij- en nascholingsdagen per jaar. Tevens is er een speciale regeling getroffen voor medisch specialisten ouder dan 55 jaar. Zij kunnen hun diensten of hun wekelijkse arbeidsduur verkorten of zogenaamde vergrijzingsdagen opnemen.

De AMS gaat onderdeel uitmaken van de CAO Ziekenhuizen, die geldt voor alle werknemers in de algemene en categorale ziekenhuizen en revalidatie-instellingen.
Uiterlijk binnen een jaar na inwerkingtreding zal de AMS van toepassing worden op alle andere artsen die nu onder de CAO Ziekenhuizen vallen.

De leden van de NVZ, de LAD en de Orde zullen zich respectievelijk eind 2000 en begin 2001 uitspreken over het principe-akkoord.

Ga naar : Nieuwspagina van de Orde van Medisch Specialisten Volgend artikel : Risico's plan goodwill medisch specialisten te hoog

© copyright ORDE 2000 home . index . email/adres . Artsennet

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie