Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kabelabonnement gaat fors omhoog

Datum nieuwsfeit: 23-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

VECAI
www.vecai.nl

Kabelabonnement gaat fors omhoog

Kabelabonnement gaat fors omhoog

De consument gaat jaarlijks aanzienlijk meer betalen voor zijn kabelabonnement. Dat volgt uit de uitspraak van de OPTA, de onafhankelijke toezichthouder voor kabel- en telecombedrijven. OPTA verplicht het kabelbedrijf Essent Kabelcom om het commerciële tv-station Muzzik op te nemen in het standaardpakket. De toezichthouder bepaalde tevens dat dit kabelbedrijf daarvoor Muzzik moet betalen. VECAI, de brancheorganisatie van tv-kabelbedrijven verwacht dat andere tv-zenders als RTL, SBS, Veronica nu ook een doorgiftevergoeding van de kabelbedrijven verlangen. Het kabelabonnement zal daardoor met tientallen procenten omhoog gaan.

Nu betalen de commerciële omroepen een doorgiftevergoeding aan het kabelbedrijf. Zij hebben er immers belang bij dat hun programma.s en reclameblokken bij zoveel mogelijk kijkers op de buis komen. Doordat de commerciële tv-zenders een doorgiftevergoeding betalen blijft het kabelabonnement laag. Gemiddeld betaalt de Nederlandse kijker 22 gulden per maand, het laagste tarief in Europa. De tv-zenders Discovery en Eurosport ontvangen wel een doorgiftevergoeding van de kabelbedrijven omdat daarover in het verleden overeenstemming is bereikt, voordat de toezichthouders zeggenschap kregen over kabelbedrijven. Het staken van betaling zou leiden tot het verdwijnen van de programma.s van de kabel hetgeen weer zou leiden tot grote onvrede bij de kijkers. Uit onderzoek van Essent kabelcom is gebleken dat een programma als Discovery zeer hoog gewaardeerd wordt bij de kijkers.

De eigenaar van het tv-station Muzzik, MCM International S.A., heeft op grond van discriminatie een klacht ingediend bij de OPTA. Muzzik stelt dat zij doorgegeven wil worden in de kabelregio.s Friesland, Twente en Overijssel en net als Discovery en Eurosport een doorgiftevergoeding wenst te ontvangen van Essent Kabelcom. De programmaraden, die het kabelbedrijf adviseren over de samenstelling van het pakket, hebben het kabelbedrijf geadviseerd Muzzik niet op te nemen in het standaardpakket of alleen door te geven als zij daarvoor geen doorgiftevergoeding zou vragen. Een andere toezichthouder, het Commissariaat van de Media, was hiermee akkoord maar in haar besluit heeft OPTA de standpunten van de programmaraden en het Commissariaat niet laten meewegen.

OPTA stelt in haar besluit dat Essent Kabelcom (voorheen: CasTel) niet mag discrimineren tussen enerzijds Discovery en Eurosport en anderzijds Muzzik. Daarom moet het kabelbedrijf het tv-station Muzzik op haar kabelnetwerken in deze regio.s doorgeven en daarvoor ook betalen, aldus OPTA.
VECAI stelt dat OPTA de zaak op zijn kop heeft gezet en verwacht dat alle commerciële tv-stations rechten zullen ontlenen aan deze uitspraak. Kabelbedrijven zullen gedwongen zijn de doorgiftevergoedingen die zij moeten betalen aan tv-zenders door te berekenen in de abonnementstarieven. Die zullen, zo verwacht de koepelorganisatie, buitenproportioneel omhoog moeten.

Volgens VECAI wordt de consument de dupe van het inconsistente beleid dat de verschillende toezichthouders en overheidsorganen voeren. Het kabelbedrijf is de meest gereguleerde private onderneming doordat zeven overheidsinstanties verschillende .en vaak tegenstrijdige . wetten en regels afkondigen. OPTA constateerde dit vorig jaar in zijn consultatiedocument .Toegang tot de Kabel..

Den Haag, 23 november 2000

Voor meer informatie: Frans Nijhof, tel. 070-3053333 of: 06-51385569

23 nov 00 16:41

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie