Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

400 Miljoen euro voor Europese film en tv

Datum nieuwsfeit: 23-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, directie Voorlichting
Datum: 23-11-2000 Home

Persbericht
nummer 159

EU-Cultuurraad stelt 400 miljoen euro beschikbaar voor Europese film en tv

De Europese raad van cultuurministers is vandaag overeengekomen om 400 miljoen euro uit te trekken voor het Media Plus programma. Dit programma is bedoeld om de film- en televisiesector in Europa te stimuleren en de professionals in deze sector te trainen. De inzet van staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur was om garanties te krijgen over de transparantie van de besluitvorming, een onafhankelijke evaluatie en monitoring van het programma, betere toegang tot de programmaonderdelen voor alle lidstaten, verbetering van de voorlichting door de Mediadesks en ruimte voor kleinere producties, waaronder documentaires. Hieraan is in het bereikte akkoord voldaan.

Het Media Plus programma bestaat uit twee onderdelen: bijscholing en samenwerking van professionals in de sector en ontwikkeling, promotie en distributie van audiovisuele producties. Het Media Plus programma is een vervolg op het Media II programma, dat vanaf 1995 tot eind dit jaar loopt.

Nederland is voorstander van het Media Plus programma vanwege het belang voor de onafhankelijke Nederlandse film- en televisieproductie. Het programma stimuleert de Nederlandse tv -en filmsector om met producenten uit andere Europese landen samen te werken. Ook maakt het programma het makkelijker Nederlandse producties in andere Europese landen te verspreiden. Met Media Plus wordt verder nadrukkelijk beoogd de ontwikkeling van digitale technologie in de audiovisuele industrie en distributie te bevorderen.

Van der Ploeg heeft - met steun van het Verenigd Koninkrijk en Duitsland - een aantal voorwaarden gesteld aan zijn instemming met het Media Plus programma, waaraan grotendeels tegemoet is komen:
* De besluitvorming over de aanvragen moet transparanter verlopen. Beslissingen voor toekenningen en afwijzingen van de gevraagde leningen en subsidies moeten duidelijk gemotiveerd worden. EU-Commissaris voor Onderwijs, Cultuur en Sport, Viviane Reding heeft dit toegezegd.

* Een goede onafhankelijke evaluatie van het Media II programma. Hierbij heeft Van der Ploeg extra aandacht gevraagd voor de toegang tot de programmaonderdelen voor kleine en middelgrote lidstaten. Die hebben de afgelopen vijf jaar te weinig geprofiteerd op onderdelen van het programma. Dat geldt met name op het terrein van televisiedistributie. De Commissie heeft dit in een Verklaring bevestigd en toegezegd dat de effectiviteit van Media Plus meer permanent beoordeeld zal worden. De effectiviteit van de steun voor televisiedistributie krijgt apart aandacht. De Commissie heeft verklaard niet te bezuinigen op de nationale voorlichtingsbureaus (waaronder de Nederlandse Mediadesk).
* Een evenwichtige verdeling van het geld waardoor ook de kleinere producties zoals documentaires voor steun in aanmerking komen. Ook hieraan is in het akkoord van de Raad voldaan.
* Gegarandeerd moet zijn dat het budget van 400 miljoen Euro niet leidt tot overschrijding van de EU-begroting. De Commissie heeft dit in een verklaring bevestigd.

Met deze resultaten is naar het oordeel van Staatssecretaris Van der Ploeg gewaarborgd dat de Nederlands audiovisuele sector optimaal kan profiteren van het Media Plus programma.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie