Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Ip-technologie verandert telecommarkt'

Datum nieuwsfeit: 23-11-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht

IP-TECHNOLOGIE ZORGT VOOR FUNDAMENTELE VERANDERING TELECOMMARKT

Yankee Group: "traditionele telco's moeten omschakelen om te kunnen overleven"

Amsterdam, 23 november 2000 - Europese telecomaanbieders zullen in hoog tempo over moeten gaan op het aanbieden van IP (internet protocol)
-diensten. Dit is een van de belangrijkste conclusies van een onderzoek door The Yankee Group Europe in opdracht van Cisco Systems. Volgens het onderzoek is IP de standaard van de toekomst. Investeringen in de traditionele circuitgeschakelde technologie zullen de komende twee jaar sterk afnemen. Het gemak waarmee telecombedrijven de overstap van circuitschakeling naar IP maken, is van doorslaggevend belang voor hun voortbestaan.

Volgens The Yankee Group zijn twee soorten aanbieders in staat op langere termijn hun voordeel te doen met de omslag van een circuitgeschakeld netwerk naar IP. Ten eerste de telecombedrijven met een mondiale of regionale focus, die een groot scala aan innovatieve diensten aanbieden aan een brede groep klanten. De tweede groep bestaat uit nichebedrijven die nieuwe technologieën ontwikkelen voor gespecialiseerde diensten. Yankee stelt als voorwaarde dat diensten van aanbieders zich constant moeten blijven vernieuwen: "Wat vandaag vooruitstrevend is, is morgen alweer gewoon."

"De standaardisering van het internet protocol, voor zowel de telecombedrijven als eindgebruikers, zorgt voor een fundamentele verandering in vraag en aanbod van telecombedrijven. Hierdoor kan in deze markt voor het eerst echt sprake zijn van marktwerking", volgens Edzard Overbeek, algemeen directeur van Cisco Systems Nederland.

Het onderzoek van Yankee Group is getiteld: 'Next Generation Networks: Navigating the IP Torrent'. Het is een van de meest uitvoerige onderzoeken tot nu toe naar ontwikkelingen in de Europese telecommunicatie-industrie. Het onderzoek is gebaseerd op 30 kwalitatieve interviews met leidende aanbieders van communicatiediensten in West-, Oost- en Zuid-Europa. Er is een onderverdeling te maken naar vier categorieën: gevestigde telecombedrijven, nieuwkomers in de markt, mobiele telecomaanbieders en kabel-TV bedrijven.

Kernuitkomsten van het onderzoek:

- Service providers zijn bijna unaniem van mening dat netwerken uiteindelijk helemaal op IP gebaseerd zullen zijn en dat er vanaf 2002 geen investeringen meer gedaan zullen worden in het circuitgeschakelde netwerk.
- Ondanks de overtuiging van het toekomstperspectief van IP zullen aanbieders toch alleen dan de overstap maken als de kwaliteit, voor spraak en data, gegarandeerd is.

- De balans tussen de brede serviceaanbieders en de gespecialiseerde pioniers zal afhangen van de snelheid waarmee de bedrijven zich kunnen aanpassen.

- Constante innovatie is de enige manier om te voorkomen dat diensten ouderwets worden.

- Er is wijdverbreide onzekerheid over wat de toegevoegde waarde zal zijn van reguliere telecombedrijven nadat Voice over IP gemeengoed is geworden.

De Yankee Group Europe concludeert dat Europese communicatiebedrijven in alle categorieën op de korte termijn vijf uitdagingen aan moeten gaan om succesvol te zijn in de Europese communicatie-industrie. Die uitdagingen zijn:

1. Terugdringen van traditionele omzetstromen;
2. Met de komst van pioniers, stand houden in de zich verhevigende concurrentiestrijd;

3. Toegenomen concurrentie vanuit andere geografische regio's en dienstensectoren het hoofd bieden;

4. Nieuwe bronnen van omzet vinden;

5. Patronen van dataverkeer voorspellen.

# # #

Over The Yankee Group Europe
De Yankee Group is internationaal een erkend leider in technologieonderzoek en strategische consulting. Haar brede visie dekt alle gebieden die essentieel zijn voor e-business: internet, electronische handel, communicatie, draadloos en mobiel computergebruik en bedrijfstoepassingen. De Yankee Group blijft zichzelf onderscheiden door toegespitste één-op-één-analyses en het assisteren van klanten bij planning. Meer informatie over deYankee Group Europe is beschikbaar op: www.yankeegroup.com/europe.

Over Cisco Systems
Cisco Systems, Inc (NASDAQ: CSCO) is wereldwijd marktleider op het gebied van netwerkoplossingen voor Internet. Het hoofdkantoor is gevestigd in San Jose, Californië. In Nederland is Cisco gevestigd in Amsterdam. Cisco heeft meer dan 34.000 werknemers en realiseerde in boekjaar 2000 een totale omzet van 18,93 miljard dollar. Nieuws en informatie zijn beschikbaar op www.cisco.com of www.cisco.nl.

# # #

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie