Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rijswijk kiest systeem tariefdifferentiatie OZ belastingen

Datum nieuwsfeit: 23-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rijswijk

Voorstel aan gemeenteraad
Rijswijk kiest voor systeem van tariefdifferentiatie onroerende-zaakbelastingen

Rijswijk, 23 november 2000

In Rijswijk zijn de woningen de laatste jaren sterker in waarde gestegen dan de niet-woningen (bedrijfsgebouwen, kerken e.d.). Zo bedraagt de waardestijging van de woningen naar de huidige inzichten gemiddeld 70 % en die van de bedrijven gemiddeld 40 %. Als er niets zou gebeuren betekent dit vanaf 2001 een forse lastenverzwaring voor de eigenaren/gebruikers van woningen in het kader van de onroerende-zaakbelastingen(OZB). De gemeente vindt dit geen gewenste situatie. Door gebruik te maken van een nieuw wettelijk systeem van tariefdifferentiatie is het mogelijk om de ongewenste lastenverschuiving van niet- woningen naar woningen ongedaan te maken. Een voorstel hiertoe is naar de gemeenteraad gestuurd. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad nog voor het eind van dit jaar hierover een besluit neemt.

Het college van burgemeester en wethouders merkt in het raadsvoorstel op dat ondanks het nieuwe systeem waarmee de belastingdrukverdeling goed in de hand te houden is, het in individuele gevallen mogelijk blijft dat de belastingaanslag in 2001 beduidend hoger uitvalt dan in 2000. Dit is bijvoorbeeld het geval als een woning meer dan gemiddeld in waarde is gestegen. Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook voorkomen.
De belastingopbrengst in 2001 zal vanwege o.a. de afgesproken inflatiecorrectie van 2,5% hoger uitkomen dan de opbrengst van dit jaar. Uiteindelijk zullen de OZB-tarieven 2001 ten opzichte van 2000 dalen als gevolg van de waardestijging van de woningen en bedrijven in de periode 1992-1999.

Hertaxatie in Rijswijk nog niet afgerond
Om er voor te zorgen dat de belastingdrukverdeling van dit jaar ook geldt voor volgend jaar dient het tarief voor de categorie niet-woningen 21,43 % hoger te worden vastgesteld dan het tarief voor de categorie woningen. Dit percentage -tijdvakpercentage genoemd- is gebaseerd op voorlopige gegevens. Dit komt doordat de definitieve taxatiegegevens voor het vaststellen van dit percentage nog niet beschikbaar zijn. In het herwaarderingsproces is vertraging ontstaan. De regering zag dit probleem aankomen. Het is nu mogelijk om uit te gaan van de gegevens die op het moment van het vaststellen van de verordening OZB bekend zijn. Deze verordening dient voor 1 januari 2001 te worden vastgesteld uit oogpunt van rechtszekerheid. Zodra de gemeente begin volgend jaar beschikt over een reële raming van de waarde van het onroerend goed in Rijswijk per 2001 kan het juiste tijdvakpercentage worden berekend. De gemeente kan dan de voorlopig vastgestelde OZB-tarieven aanpassen. Aangezien een gemeente deze met terugwerkende kracht geldende tarieven alleen maar mag verlagen, worden de tarieven in de OZB-verordening nu bewust te hoog vastgesteld. Alleen dan kunnen de juiste tarieven voor 2001 bij de burgers en bedrijven in rekening worden gebracht. In het raadsvoorstel benadrukt het college dat de nu met factor 2 verhoogde, voorlopig vastgestelde tarieven nooit in belastingaanslagen zullen worden opgenomen.Afdeling Bestuursondersteuning en Communicatie. © 2000 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie