Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Project van de subsidieregeling Dagindeling Borsele

Datum nieuwsfeit: 23-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Borsele


9e jaargang - nr.22 - 24 november 2000

Project van de subsidieregeling Dagindeling

Brede school "De Leeuwerik" te Lewedorp De gemeente Borsele heeft van de subsidieregeling Dagindeling experimentgeld gekregen om op het platteland de brede school `op maat' te ontwikkelen. Als eerste is in Lewedorp de "brede plattelandsschool" gestart. De kinderopvang, buitenschoolse opvang en het peuterspeelzaalwerk zijn samen met het basisonderwijs in een accommodatie gehuisvest.

De gemeente Borsele wil in de verschillende kernen samen met de dorpsbewoners onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om een brede school te realiseren. De brede school is meer dan een school. De brede school kan het kloppend hart van een dorp zijn, waar alles te beleven valt voor jong en oud. "Jong" staat niet voor niets voorop in dat rijtje. De brede school werkt aan nieuwe kansen voor alle kinderen in een dorp door belangrijke en leuke voorzieningen naar de kinderen toe te brengen. Met mogelijkheden voor educatie, sport, cultuur, kunstzinnige activiteiten, ontmoeting, spel, ontspanning en opvang.

De brede school is veel meer dan een basisschool en kan ook in een andere accommodatie dan de basisschool gehuisvest zijn. De brede school is een bundeling van organisaties, clubjes en verenigingen. Nu werken zij vaak los van elkaar in een dorp. Sommige voorzieningen kunnen nauwelijks zelfstandig in een dorp bestaan, omdat ze te klein en onrendabel zijn. De brede school brengt hun inspanningen bij elkaar en maakt er meer van. Samenwerken schept nieuwe mogelijkheden. Met het koppelen van een peuterspeelzaal aan bijvoorbeeld buitenschoolse opvang (bso), kunnen in dezelfde ruimte aanvullend twee voorzieningen samengaan. Zo kunnen de middelen bestemd voor uitbreiding bso dan ook ten goede komen aan de fysieke verbetering van de peuterspeelzaal. Bij de uitwerking van een combi voorziening is er ruimte voor het `op maat' en projectmatig uitwerken van de mogelijkheden op dorpsniveau. Geen confectie, maar maatwerk dus.

Het experiment van de Regeling Dagindeling beoogt de plattelandspeuterspeelzaal te behouden door het samenvoegen van peuterspeelzaalwerk met kleinschalige kinderopvangvoorzieningen liefst in "brede plattelandsschool" -verband. De brede plattelandsschool biedt de plattelandsbewoners een totaalprogramma. Voor jonge gezinnen is het aantrekkelijk om te wonen in een dorp met een brede school. Deze kleinschalige voorzieningen betekenen extra werkgelegenheid op het platteland. Bovendien kunnen ouders hun arbeidstijden en de openingstijden van basischool, peuterspeelzaal, kinderopvang en jeugdsport- en spelactiviteiten beter op elkaar afstemmen. Ouders kunnen hun zorgtaken en arbeid beter combineren.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie