Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Streptococcus thermophilus blijkt efficiënte lactose-eter

Datum nieuwsfeit: 24-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Streptococcus thermophilus blijkt efficiënte lactose-eter

Streptococcus thermophilus
en andere melkzuurbacteriën zijn erg belangrijk voor de zuivelindustrie omdat zij nodig zijn voor de productie van onder andere kaas en yoghurt. Een mengsel van melkzuurbacteriën dat aan de melk wordt toegevoegd, de startercultuur, bepaalt grotendeels de smaak, geur en textuur van het eindproduct. Daarnaast kunnen zij het eindproduct verzuren door de melksuiker lactose om te zetten in melkzuur.Voor deze bacteriën is de suiker lactose de belangrijkste energie- en koolstofbron en daarom van levensbelang om te kunnen groeien in melk. Marga Gunnewijk onderzocht hoe S. thermophilus de opname en omzetting van lactose reguleert. Voor een goede aanpassing aan elke verandering heeft de bacteriecel een regulatiesysteem nodig dat ongeveer de functie vervult van het zenuwstelsel in mens en dier.Het zenuwstelsel dat bacteriën hebben voor de regulatie van de suikerhuishouding heet fosfoenolpyruvaat suiker fosfotransferase systeem (PTS systeem).Gunnewijk toonde aan dat het PTS systeem ook belangrijk is voor de lactose-regulatie in S. thermophilus, maar dat deze regulatie anders verloopt dan verwacht. Zij concludeert dat S. thermophilus geleerd heeft efficiënt te eten. Bij een overvloed aan lactose heeft hij geleerd niet alles naar binnen te schrokken, maar juist te matigen. Maar zodra hij honger krijgt, gooit hij alle remmen los en stilt zijn honger door zo snel mogelijk voldoende lactose te eten. Het eetgedrag van S. thermophilus staat echter onder strikte controle van het PTS systeem, met belangrijke eiwitten als HPr(Ser-P) en HPr(His~P) die de lactose transportcapaciteit aanpassen aan een optimale omzetting van lactose in energie en aan de hoeveelheid aanwezige lactose buiten de cel. /FC

Marga Gunnewijk (Winschoten, 1970) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar promotieonderzoek voerde zij er uit in de onderzoeksgroep Moleculaire Microbiologie van het Groninger Biomoleculair en Biotechnologie Instituut (GBB). Momenteel werkt zij als 'associate scientist' bij DSM-Biologics in Groningen.

Datum en tijd

vrijdag 24 november 2000, 16.00 uur

Promovendus

mw. M.G.W. Gunnewijk, tel. (050)522 22 36, e-mail: (m.g.w.gunnewijk@biol.rug.nl) (werk)

Proefschrift

Autoregulation of lactose transport and metabolism in Streptococcus thermophilus

Promotores

prof.dr. B. Poolman en prof.dr. W.N. Konings

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie