Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Koninklijke onderscheiding voor deelgemeenteraadsleden

Datum nieuwsfeit: 24-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken
en Koninkrijksrelaties

Persbericht Ministerraad
24 november 2000

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING VOOR DEELGEMEENTERAADSLEDEN

Deelgemeenteraadsleden kunnen voortaan bij vertrek uit de gemeenteraad in aanmerking komen voor een koninklijke onderscheiding. Met dit voorstel van minister De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de ministerraad ingestemd. Door deze wijziging van het Reglement op de Orde van Oranje Nassau (artikel 14) worden deelgemeenteraadsleden op één lijn gesteld met gemeenteraadsleden.

Artikel 14 noemt een groep functionarissen die uit hoofde van hun functie (automatisch) in aanmerking komt voor een onderscheiding. De Tweede Kamer stemt in met het uitgangspunt van de regering dat dit artikel een beperkte strekking moet houden, maar heeft niettemin erop aangedrongen de deelgemeenteraadsleden onder de werking van dit artikel te brengen.

In 1999 is het herziene decoratiestelsel geëvalueerd. Op 4 juni 1999 is de evaluatie van het functioneren van het decoratiestelsel in de eerste vier jaren na de herziening en het kabinetsstandpunt daarover aangeboden aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Het overleg met de Tweede Kamer heeft tot de conclusie geleid dat het te verkiezen is om voor defungerende volksvertegenwoordigers automatismen te hanteren bij het toekennen van onderscheidingen, als is voldaan aan bepaalde voorwaarden met betrekking tot de zittingsduur.

RVD, 24.11.2000
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie