Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Klokkenluidersregeling voor rijksambtenaren

Datum nieuwsfeit: 24-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken
en Koninkrijksrelaties

Persbericht Ministerraad
24 november 2000

PER 1 JANUARI 2001 KLOKKENLUIDERSREGELING VOOR RIJKSAMBTENAREN

Per 1 januari 2001 komt er een regeling voor rijksambtenaren die vermeende misstanden aan de kaak willen stellen, de zogenaamde klokkenluiders. In de regeling is beschreven dat vermeende misstanden intern gemeld én afgedaan moeten worden. Het gaat daarbij om vermeende misstanden over bijvoorbeeld een ernstig strafbaar feit, het misleiden van justitie of het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Wanneer de klokkenluider van mening is dat op zijn klacht niet adequaat wordt gereageerd, dan kan hij terecht bij een externe commissie. Klokkenluiders die een misstand aan de orde stellen, gedragen zich als een goed ambtenaar. Zij mogen dus op geen enkele wijze nadeel ondervinden van hun actie.

De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel hiertoe van minister De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De minister heeft in een eerder stadium overeenstemming bereikt met de vakbonden. Uiteindelijk zal dit onderwerp in de Ambtenarenwet worden geregeld. Wanneer deze wetswijziging is gerealiseerd - naar verwachting medio 2002 - zal de regeling als zodanig vervallen.

Een procedure voor klokkenluiders past in het streven de integriteit van de rijksdienst te vergroten. De regeling speelt in op het belang dat ambtenaren vermeende misstanden kunnen melden, zonder dat zij zich strafbaar opstellen. Ambtenaren melden misstanden intern bij hun direct leidinggevende of eventueel bij de vertrouwenspersoon. Deze informeert vervolgens de secretaris-generaal. Binnen acht weken krijgt de ambtenaar te horen wat er met zijn klacht gebeurd is. Wanneer hij niet binnen acht weken wordt geïnformeerd, of wanneer hij niet tevreden is met de uitkomsten, kan hij zich wenden tot de Commissie Integriteit Rijksoverheid. Deze bestaat uit drie externe deskundigen die door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties worden benoemd.

RVD, 24.11.2000
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie