Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Invoering toets van deelneming in effectenbeurzen

Datum nieuwsfeit: 24-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht Ministerraad
24 november 2000

INVOERING TOETS VAN DEELNEMING IN EFFECTENBEURZEN

De ministerraad heeft, op voorstel van minister Zalm van Financiën, ingestemd met een wijziging van de wet toezicht effectenverkeer. In het voorstel wordt een instrument ingevoerd voor de toetsing van deelnemingen in effectenbeurzen.

Door de fusie van de Amsterdamse Effectenbeurs (AEX) met de beurzen van Parijs en Brussel is Euronext ontstaan. Als Euronext een beursnotering aanvraagt, dan worden aandelen van Euronext vrij verhandelbaar.

In de huidige toezichtspraktijk wordt bij de beoordeling van een aanvraag voor een beurserkenning een beperking van de omvang van het aandeelhouderschap meegewogen. Hierdoor wordt een ongewenste invloed op de beurshouder vermeden. Met het nu voorgestelde nieuwe toetsingsinstrument ontstaat de mogelijkheid om aandeelhouders die een groot deel van de aandelen van een beurs bezitten te toetsen, ook als deze genoteerd zijn aan een effectenbeurs.

De toetsing is ook van belang, omdat door de opkomst van allerlei initiatieven, die mogelijk worden door moderne technologie, mogelijk nieuwe beurserkenningen zullen worden verleend. Vaak zitten achter die ondernemingen die dit soort initiatieven ontplooien, enkele actief mee-sturende grootaandeelhouders. Op het moment dat deze beurzen ook hun aandelen gaan noteren aan een effectenbeurs is dit toezichtsinstrument noodzakelijk.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wijzigingsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wijzigingsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 24.11.2000
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie