Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Regio Leiden aan de slag om verslaving tegen te gaan

Datum nieuwsfeit: 24-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Regio aan de slag met drie miljoen om verslaving tegen te gaan

'Verslaving is vaak onzichtbaar'

CULTUUR EN EDUCATIE - Het voorkómen van verslaving voor het te laat is. Daar steekt de gemeente de komende jaren extra tijd en geld in. Eerder dit jaar kreeg de Leidse regio een bedrag van 3,5 miljoen gulden per jaar voor verslavingsbeleid. Deze week maakt de gemeente haar plannen bekend.

'Mensen denken al gauw aan de gratis methadonverstrekking als ze het woord verslavingszorg horen', vertelt Marianne Passchier van de dienst Cultuur en Educatie van de gemeente. 'In werkelijkheid gaat het om verschillende soorten verslavingen. Die kunnen heel zichtbaar zijn, zoals de alcoholproblematiek in het Van der Werfpark of ergens anders op straat. Maar minstens net zo vaak zijn verslavingen onzichtbaar, denk maar aan verborgen alcoholisme achter de voordeur.' De gemeenten vinden het daarom belangrijk dat de verschillende instanties in de verslavingszorg een 'sluitende zorgketen' vormen. Dat wil zeggen dat de verschillende onderdelen van het verslavingsbeleid goed op elkaar aansluiten: het voorkomen van verslavingen, de zorg voor verslaafden en hun terugkeer in de maatschappij. Overal in de regio moet iedereen van de voorzieningen gebruik kunnen maken. De regiogemeenten hebben een pakket aan plannen bedacht om dat allemaal te bereiken. De verslaafdenzorg wordt bijvoorbeeld de komende tijd uitgebreid met de zorg aan kinderen van drugsverslaafde ouders en ouders van drugsverslaafde kinderen. Verder is in het beleid veel aandacht voor het voorkomen van verslavingen: preventie.

Drugsles
Hulpverleners proberen te voorkomen dat mensen verslaafd raken, door risicovol gebruik van middelen bij jongeren vroegtijdig te signaleren. Preventieprogramma's, een soort drugslessen, op de basisschool en op de middelbare school leren jongeren wat de effecten zijn van drugs en welke invloed vriendjes en vriendinnetjes hebben op het gebruik van alcohol en sigaretten door de jeugd. De leerlingen leren dat je ook 'nee' kunt zeggen.
Nieuw is dat met ingang van volgend jaar ook in het beroepsonderwijs en in studentenkringen aan preventie wordt gedaan. 'Studenten worden vaak vergeten als risicogroep', stelt Bert Paardenkoper. Hij is medewerker van Parnassia, de instelling die zich in Leiden met verslavingszorg bezig houdt. Dit jaar werkte hij in Leiden mee aan de landelijke actie 'Ik ben zat, wie ben jij?'. Volgend jaar organiseert hij een alcoholcampagne onder eerstejaars studenten. 'Als eerstejaars, die voor het eerst langdurig van huis is, ben je best kwetsbaar. Je kunt wel zeggen dat veel drinken erbij hoort in het studentenleven, maar het risico van een alcoholverslaving bestaat bij een student natuurlijk net zo goed als bij ieder ander.'
De campagne van volgend jaar moet ongeveer 2500 eerstejaars studenten bereiken, onder andere via hun mentoren in de El Cid-week die een speciale training hebben gehad. Daarnaast is er een speciale cursus voor bestuurders en barmedewerkers van studentenverenigingen, die hen leert hoe je verantwoord met alcohol kunt omgaan.

Experimenteren
Ook nieuw is de cursus voor ouders van kinderen tussen de tien en achttien jaar over alcohol- en drugsgebruik, georganiseerd door Parnassia. 'Op die leeftijd beginnen kinderen te experimenteren met genotsmiddelen', vertelt Marianne Passchier. 'Dat hoort bij de leeftijd, maar ouders weten er niet altijd raad mee. Ze praten er liever niet over, of hebben zoiets van: mijn kind doet dat niet. De cursus leert ouders hoe ze met hun kinderen een open gesprek over drugs- en alcoholgebruik kunnen aangaan. Kinderen beginnen steeds jonger met tabak en alcohol. Roken op de basisschool is geen uitzondering meer. En zelfs het gebruik van sofdrugs komt daar soms al voor.'
Andrea Toeter is de trainer van de oudercursus. Aan ouders van experimenterende kinderen legt zij uit dat een goed gesprek alleen mogelijk is als ze zich inleven in de belevingswereld van jongeren: 'Hun motieven om bijvoorbeeld te gaan roken zijn heel anders dan die van volwassenen. Ouders moeten goed begrijpen waarom hun kind gaat roken om dat gedrag te kunnen beïnvloeden en begeleiden. Roken botweg verbieden omdat het ongezond is heeft weinig zin. Als je vijftien bent denk je nog niet aan het gevaar van longkanker.'

Het regionale beleid tegen verslavingen richt zich op álle verslavingen. Foto: Wim van Noort.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie