Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Plant Research vindt nieuw genetisch mechanisme

Datum nieuwsfeit: 24-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Plant Research International
Zoek soortgelijke berichten
Plant Research International

Persbericht / nr. 2000-18, 24 november 2000

Plant Research International vindt nieuw genetisch mechanisme

Eigenschappen van wilde soorten kunnen in de toekomst waarschijnlijk sneller bij cultuurgewassen worden ingekruist. Dat blijkt uit het proefschrift waarop Ki-Byung Lim, Koreaanse medewerker van Plant Research International, 27 november hoopt te promoveren aan de Wageningen Universiteit. Lim ontdekte dat nakomelingen van kruisingen tussen twee lelietypen speciaal stuifmeel maken met tweemaal zo veel chromosomen als normaal. De planten kunnen met dit speciale stuifmeel combinaties van eigenschappen van de ouders aan hun nageslacht doorgeven. In dit stuifmeel blijken de eigenschappen van de twee oudertypes namelijk gerecombineerd te worden via een tot nu toe onbekend mechanisme.

Lim ontdekte het nieuwe mechanisme met behulp van een speciale techniek voor de kleuring van chromosomen. Bij dit mechanisme treedt in nakomelingen van de kruising tussen twee plantensoorten, recombinatie van eigenschappen van de ouders op. Lim onderzocht een leliehybride, die ontstaan is uit een kruising van twee lelietypen (Lilium longiflorum en een Aziatische hybride). Die lelie bleek levensvatbaar stuifmeel te produceren met het dubbele aantal chromosomen van normaal stuifmeel. De verdeling van de chromosomen bij de celdelingen die betrokken zijn bij de productie van dit stuifmeel, gebeurde op een manier die nog niet eerder was aangetoond.

Bij één van de celdelingen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van dit stuifmeel - de meiose- ontstaan chromosomen die combinaties zijn van stukken chromosoom van de twee lelietypen. Dat gebeurt door natuurlijke recombinatie. Daarnaast worden de verschillende chromosomen van de beide oorspronkelijke ouders (Lilium longiflorum en een Aziatische hybride) niet, zoals dat normaal gebeurt, gelijkelijk, maar ongelijk over de nieuwe cellen verdeeld. Dat gebeurt doordat er soms een chromosoom van de ene ouder geëlimineerd wordt, en gecompenseerd wordt door een chromosoom van de andere ouder.

Lim deed deze ontdekking dankzij een speciale chromosoomkleuring. Bij deze kleuring krijgen de chromosomen van de twee ouders ieder een eigen kleur. Zodoende is onder de microscoop te zien van welke ouder de chromosomen afkomstig zijn, en of er stukken tussen de chromosomen zijn uitgewisseld.

De vinding van Lim kan belangrijke consequenties hebben voor het gebruik van eigenschappen van wilde planten bij de ontwikkeling van nieuwe rassen van cultuurgewassen.

Nakomelingen van kruisingen tussen wilde soorten en cultuurgewassen zijn vaak grotendeels of geheel steriel. Daardoor kunnen ze niet gebruikt worden voor verdere veredeling. De nakomelingen van dit type kruisingen worden daarom zó behandeld dat planten ontstaan die in alle cellen het dubbele aantal chromosomen heeft. Deze zogenaamde polyploïde planten maken wel goed stuifmeel. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat in dit geval géén DNA-uitwisseling plaatsvindt tussen de chromosomen van de ouders.

Een van de consequenties daarvan is dat álle eigenschappen het gemiddelde zullen zijn van de twee ouders. Als er wél DNA-uitwisseling plaats zou vinden, zouden er tussen de nakomelingen planten zitten die sommige eigenschappen van de ene ouder, en sommige eigenschappen van de andere ouder hebben. Dat zou voor een veredelaar veel beter zijn omdat hij rassen wil ontwikkelen met eigenschappen uit de wilde soort, zoals resistentie tegen ziekten en plagen, en eigenschappen van de cultuursoort, zoals opbrengst en kwaliteit.

Lim heeft nu aangetoond dat de uitwisseling van DNA wel degelijk plaats vindt, en juist in de 'gewone', niet genetisch verdubbelde, nakomelingen van de kruising tussen twee soorten. Sommige van deze planten maken namelijk bruikbaar stuifmeel met het dubbele aantal chromosomen. Hier zorgt de plant zelf voor de chromosoomverdubbeling, door een afwijkende celdeling te laten plaatsvinden in het proces waarbij stuifmeel ontstaat.

Veredelaars kunnen met dit bijzondere stuifmeel kruisingen maken waarvan het nageslacht betere combinaties van eigenschappen bezit. Zij kunnen dan effectiever de goede nakomelingen en uiteindelijke rassen selecteren.Voor meer informatie:
Erik Toussaint
E-mail: (info@plant.wag)-ur.nl
Telefoon: (0317) 47 70 17 , privé (0317) 41 68 84, mobiel: 06 51 56 59 49

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie