Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Symposium Maritieme Fotografie Scheepvaartmuseum Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 24-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Scheepvaartmuseum

SYMPOSIUM MARITIEME FOTOGRAFIE

Op vrijdag 24 november om 13.30 organiseert het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam een symposium over Maritieme Fotografie. Dit symposium wordt georganiseerd naar aanleiding van de verschijning van de publicatie Scheepvaart voor de lens. Het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam bezit een zeer grote en belangrijke collectie foto's. Daaronder is het oudste gefotografeerde zeemansportret van ons land, waarschijnlijk gemaakt in 1846. Tot de collectie behoren verder onder meer de foto's die William Grant maakte tijdens de poolexpedities van de Willem Barents (1878 -1884) en het omvangrijke fotoarchief van de Nederlandsche Dok- en Scheepsbouw Maatschappij, met honderden foto's van Gustaaf Oosterhuis.

Programma en sprekers

Op vrijdag 24 november van 13.30 tot 18.00 uur spreken zeven deskundigen over verschillende aspecten van de maritieme fotografie. Hun korte bijdragen zullen uiteraard worden toegelicht met dia's van de meest bijzondere foto's die het museum bezit. Herman Moeshart, specialist op het gebied van de vroege fotografie in Japan, zal daarbij kunnen putten uit drie uiterst zeldzame fotoalbums van Japan.

Hans Rooseboom, verbonden aan het Rijksprentenkabinet, zal ingaan op de technische problemen die een reizende fotograaf ondervond in de beginjaren van dit medium. Aan de fotografen die tussen 1878 en 1884 met de Willem Barents naar de Arctis voeren is de bijdrage van W.M.F. Mörzer Bruyns, conservator van het Scheepvaartmuseum, gewijd. Andere sprekers zullen vertellen over hun eigen ervaringen als fotograaf aan boord van onder andere het vliegkampschip Karel Doorman, en over de historische waarde van al die duizenden foto's die zijn gemaakt en worden bewaard in musea en archieven.

Plaats

Het symposium vindt plaats in het Nederlands Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, 1098 KK Amsterdam. In de omgeving van het museum is beperkt parkeergelegenheid. Vanaf het Centraal Station is het museum bereikbaar met bus 22 en 32.

Aanmelden en inlichtingen

U kunt zich voor dit symposium aanmelden door f 50,- (inclusief koffie en een borrel na afloop) over te maken op Postbank nr. 2395541 van het Nederlands Scheepvaartmuseum, met vermelding van `symposium maritieme fotografie'. Een gedetailleerd programma krijgt u van tevoren toegezonden. Inlichtingen bij Mischa Janknegt (020) 52 32 360 of Remmelt Daalder (020) 52 32 228.

Publicatie

Remmelt Daalder e.a., Scheepvaart voor de lens. Maritieme fotografie in Nederland. Uitgeverij Walburg Pers, prijs f 49,50. ISBN 90.5730.134.2 Verschijnt eind november 2000 Verkrijgbaar na de presentatie aan het einde van het symposium van 24 november.

Programma

13.00 uur: ontvangst met koffie
13.30 uur: Pioniers
Zeulen met de camera: de eerste reizende fotografen Hans Rooseboom, assistent-conservator Rijksprentenkabinet Amsterdam De doka in de voorpiek: fotografie tijdens poolexpedities, 1878 - 1884 W.F.J. Mörzer Bruyns, senior conservator Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam
Dejima, bakermat van de fotografie in Japan
Herman J. Moeshart, historicus
14.45 uur: Fotografen aan het woord
Dert: drie generaties fotografen in Vlissingen
J.M. Dert, fotograaf te Vlissingen
theepauze
Fotograaf op de Karel Doorman
Arie Hoog, fotograaf bij de Koninklijke Marine
16.00 uur: Verzamelen en onderzoeken
Verbeelding en maritieme werkelijkheid
Frits Loomeijer, conservator Nederlands Scheepvaartmuseum 150.000 maritieme foto's: de collectie van het Scheepvaartmuseum Remmelt Daalder, conservator Nederlands Scheepvaartmuseum 17.00 - 18.00 uur: presentatie van het Jaarboek 2000 van het Scheepvaartmuseum, Scheepvaart voor de lens, gevolgd door een borrel 18.00 uur: einde

Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam Kattenburgerplein 1 1018 KK Amsterdam

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie