Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Patrick Dewael bezoekt Zuid- Afrika

Datum nieuwsfeit: 25-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN

MINISTER PATRICK DEWAEL

MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING

24 november 2000

Officieel bezoek Minister- president Patrick Dewael aan Zuid- Afrika

Op uitnodiging van de Zuid-Afrikaanse regering brengt Minister-president Patrick Dewael van 25 tot 30 november een officieel bezoek aan Zuid-Afrika. Dit bezoek kadert in de versteviging van de politieke banden tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika en in het verlengde hiervan zal een nieuw samenwerkingsakkoord worden geparafeerd. Momenteel bestaat reeds een verdrag met Zuid-Afrika dat werd afgesloten in 1996 dat nu zal worden uitgebreid tot alle bevoegheden van Vlaanderen. Dit was reeds aangekondigd in de beleidsnota Buitenlands Beleid en was reeds besproken met de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mevrouw Zuma, tijdens haar bezoek aan de Vlaamse Minister-president op 20 januari 2000.

De voornaamste doelstelling van het bezoek, zijnde de uitbreiding van het verdrag, zal worden ondersteund door een aantal ontmoetingen met de Vice-president van Zuid- Afrika, ministers uit de Zuid-Afrikaanse regering en met gewezen president Nelson Mandela. Er zijn ook contacten voorzien met enkel van de provincies waarmee reeds een interne samenwerking bestaat. Zo zal de Minister- president de premiers of ministers ontmoeten van Gauteng, Vrijstaat en Westkaap.

Naast deze hoofddoelstelling van het bezoek zal de Minister-president ook enkele projecten bezoeken die Vlaanderen steunt of gesteund heeft. Tevens is er een ontmoeting voorzien met Aartsbisschop Tutu in het kader van zijn rol in de oprichting en de werking van de Waarheid-en verzoeningscommissie.

Een gesprek met de Vlaamse en Zuid-Afrikaanse ondernemers staat eveneens op het programma en de Minister-president zal ook de gelegenheid te baat nemen om Vlamingen te ontmoeten die in Zuid-Afrika verblijven. Cecile Manhaeve, Vlaams ontwikkelingshelpster, zal eveneens ter plaatse een uiteenzetting geven over de AIDS-problematiek.

Het bezoek vangt aan in Pretoria-Johannesburg waar de delegatie verblijft tot 29 november waarna het bezoek afgesloten zal worden in Kaapstad. De minister-president zal worden vergezeld door een delegatie van zijn kabinet waaronder kabinetschef Jan Kerremans, een raadgever van het kabinet van Ontwikkelingssamenwerking van Minister Bert Anciaux, Professor Laga van het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen en door enkele ambtenaren van de administratie Buitenlands Beleid.

info : Herman Knapen, woordvoerder van
de minister-president - tel. (02) 553 29 11 e-mail: (persdienst.dewael@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie