Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tekst gesprek Wim Kok met 'Met het Oog op morgen'

Datum nieuwsfeit: 25-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken


1red8789
24-11-2000, NOS, Met het Oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

VICE-PREMIER JORRITSMA, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE

MINISTERRAAD, OVER HET BEZOEK VAN DE OUDERS VAN MAXIMA

ZORREGUIETA EN OVER HET EUTHANASIEDEBAT

VAN SLOOTEN:
Mevrouw Jorritsma, u heeft kinderen, hè?

JORRITSMA:
Ja.

VAN SLOOTEN:
Twee meiden, geloof ik.

JORRITSMA:
Twee meisjes, ja.

VAN SLOOTEN:
En zijn ze al in de leeftijd dat de vriendjes komen?

JORRITSMA:
Die zijn er allebei. En ook al allebei zeer langdurig.

VAN SLOOTEN:
Heeft u ook al het stadium bereikt dat u dan kennis gaat maken met die ouders van die vriendjes?

JORRITSMA:
Sterker nog, ik heb zelfs met vorige vriendjes vaak kennis gemaakt.

VAN SLOOTEN:
De ouders daarvan?

JORRITSMA:
Ja hoor. Als het een beetje duurde, dan kom je gebruikelijk wel eens een keer in aanraking met die ouders.

VAN SLOOTEN:
En heeft u dan het gevoel dat zo'n relatie dan iets begint voor te stellen?

JORRITSMA:
Dat was niet het geval, want heel vaak was het direct daarna over. Ik weet niet of daar een relatie tussen zat. Maar het is wel een paar keer voorgekomen dat ik kennis heb gemaakt met ouders, en dat dat niet een nieuwe stap in die relatie was, nee. Vaak was het zo dat je dan zei: ze gaan al zo lang, mag ik eens even weten wat voor vlees ik in de kuip heb?
VAN SLOOTEN:
Ik ben zo vrijpostig om naar uw privé-leven te vragen, omdat er deze week allerlei commentaren waren op het bericht dat de ouders van Maxima Zorreguieta het afgelopen weekend in Nederland op bezoek waren geweest bij koningin Beatrix. Men zei: er is nu sprake van een nieuwe fase in de relatie tussen die twee.

JORRITSMA:
Ik dacht dat de minister-president daar duidelijk over is geweest. Er is dus geen nieuwe fase. En zolang er geen nieuwe fase is, is er dus ook niks aan de hand.

VAN SLOOTEN:
Nee, maar daarom probeer ik het even te toetsen aan, laat ik maar zeggen, normale mensen, omdat deze natuurlijk in een glazen kooi wonen. Maar u zelf ervaart het dus ook bij normale relaties?

JORRITSMA:
Ja. Ik geloof niet dat dat anders is, nee. Ik geloof echt dat het wat dat betreft een normale relatie is en dat er niks nieuws aan is.

VAN SLOOTEN:
Want je ontmoet elkaar überhaupt wel?

JORRITSMA:
Ja. Dat lijkt me heel logisch.

VAN SLOOTEN:
Spreken ze dan niet over alles wat er voorbereid moet worden, qua verloving, qua hobbels op de weg?

JORRITSMA:
Ik denk dat je daarover spreekt als het aan de orde is. U heeft de minister-president daarover gehoord. Er is geen nieuwe fase bereikt.

VAN SLOOTEN:
En hij komt terug op het moment dat er wel weer iets te melden is. Heeft hij het trouwens aan u gezegd, vooraf?

JORRITSMA:
Nee.

VAN SLOOTEN:
U bent vice-premier. Had u dat niet willen weten?

JORRITSMA:
Maar er is geen nieuwe fase, dus is het niet de zaak van ons.

VAN SLOOTEN:
Maar had u niet gewoon willen weten, ongeacht of er een nieuwe fase is of niet, dat die mensen op bezoek kwamen?
JORRITSMA:
Nee. Eerlijk gezegd ben ik daar niet echt in geïnteresseerd.

VAN SLOOTEN:
En het is ook niet van belang voor u als vice-premier?

JORRITSMA:
Nee. Ik geloof het niet. Ik zou niet weten wat ik vervolgens met die kennis moet doen.

VAN SLOOTEN:
Wanneer wilt u wel wat weten? Op het moment dat er een verloving aan komt?

JORRITSMA:
Als er sprake is van een officiële relatie, die leidt tot een huwelijk, dan zullen wij ongetwijfeld direct op de hoogte gesteld worden.

EUTHANASIEDEBAT

VAN SLOOTEN:
De premier heeft beloofd dat hij dan ook iedereen verder op de hoogte stelt. Dat wachten we dan maar af. Iets heel anders deze week was het debat over de euthanasie. Daar is in het buitenland erg veel belangstelling voor. Ze zeggen dat Nederland het eerste land is met een euthanasiewetgeving. Bent u daar trots op?

JORRITSMA:
Ja. Ik ben daar wel trots op. Voor zover ik het debat heb kunnen volgen ­ en ik heb dat ook van collega Borst begrepen ­ was het een buitengewoon waardevol debat, waar ook niet zozeer politiek bedreven werd, maar waar mensen vanuit hun eigen geweten, vanuit hun eigen overtuiging, aan deelgenomen hebben. Soms loopt dat een beetje door partijen heen. Niet altijd, sommige partijen hebben een heel absolute opvatting. En soms is het een beetje gemengd. Ik denk dat dat ook zo is bij dit soort onderwerpen, die toch vaak met je eigen levensopvatting te maken hebben. Maar ik ben er wel trots op dat we in dit land op een heel volwassen manier daarover kunnen spreken en er ook wetgeving bij kunnen maken die het op een volwassen manier regelt. Want ga er maar vanuit dat in elk land dit soort zaken voorkomt. Dan net doen alsof het niet bestaat en er een soort waas van onduidelijkheid over laten bestaan, lijkt mij veel ernstiger dan het fatsoenlijk regelen en ook zorgen dat er garanties zijn dat het altijd over euthanasie gaat. En euthanasie is dat je daar zelf de beschikking over hebt en niet dat een ander bepaalt wat er met jou gebeurt.

VAN SLOOTEN:
Was het ook niet een beetje een debat tussen gelovigen, namelijk mensen die een bepaald standpunt hebben en daar heel onwrikbaar aan vasthielden?

JORRITSMA:
Er zijn mensen die daar ­ soms ook vanuit hun geloofsovertuiging ­ een bepaalde opvatting over hebben. Ik ben zelf ook lid van een kerk. Desalniettemin heb ik er een uitgesproken opvatting over. Dat is mijn opvatting. Zo denk ik dat het in heel veel politieke partijen ligt. Een aantal politieke partijen, zeker de kleine christelijke partijen, hebben een levensovertuiging waar dit absoluut niet in past. Daar kan ik me iets bij
voorstellen. Aan de andere kant mag je ook van hun verwachten ­ en ik heb begrepen dat ze dat ook op een heel waardige wijze hebben gedaan ­ dat ze op een volwassen manier deelnemen aan het debat. Voor mij komt dan altijd de vraag: ook al vind je zelf dat het niet kan, moet je dan ook de mogelijkheid aan een ander onthouden ­ want uiteindelijk gaat het om de zorgvuldigheid waarmee iets gebeurt. Dat is iets waarover je kunt discussiëren. Maar ik heb begrepen dat dit een goed debat geweest is. Dat leidt, mijns inziens, ook tot goede wetgeving. Waarmee overigens het verhaal niet uit is, want er blijven een aantal maatschappelijke vragen liggen, die op enig moment nog wel om een antwoord vragen.

VAN SLOOTEN:
De zaak-Brongersma?

JORRITSMA:
Ja. En over mensen met dementie; daar zijn ook nog vragen over te beantwoorden. We moeten even afwachten hoe het loopt rond de zaak-Brongersma. Daar zijn ook binnen partijen nog heel uiteenlopende debatten over. Ik vind het heel goed als dat maatschappelijk ook gewoon doorgaat, want dit is niet iets wat geheel statisch is. Het is toch iets wat de samenleving bezig blijft houden.

VAN SLOOTEN:
De wet is eigenlijk een soort kader, en vervolgens zal het debat verder gaan?

JORRITSMA:
Het debat zal verder gaan, maar ik ben blij dat er een helder kader is. Want dat is natuurlijk wel van belang.

VAN SLOOTEN:
Is deze wet vooral mogelijk geworden door de samenstelling van dit kabinet, namelijk twee liberale partijen en één sociaal-democratische?

JORRITSMA:
Ik denk wel dat het regelen zoals het nu geregeld wordt daar misschien iets mee te maken heeft, hoewel we moeten zeggen: de eerste euthanasiewet, die natuurlijk ook al een regeling was, is gemaakt met deelname van het CDA. Dus ook binnen het CDA leeft wel de opvatting dat er iets geregeld moet worden. Ik denk dat wij ­ en misschien ook de PvdA ­ iets meer vinden dat het wat meer buiten het strafrecht geplaatst moet worden. Maar het betekent op zich niet een verruiming. Het betekent een betere procedure, althans, in onze ogen een betere procedure.

VAN SLOOTEN:
U komt nogal veel in het buitenland. Valt dit uit te leggen in het buitenland?

JORRITSMA:
Ja. Dit valt zeker uit te leggen in het buitenland. Ik kom heel veel mensen tegen die het heel interessant vinden hoe het debat in Nederland gevoerd wordt. Ik ben nog nooit mensen tegengekomen die zeggen: jullie zijn helemaal gek geworden, dat je überhaupt het debat voert. Nee.
VAN SLOOTEN:
Niemand die zegt: jullie zijn van God los?

JORRITSMA:
Dat zal een aantal mensen ongetwijfeld denken. Misschien zelfs wel ook nog in Nederland. Maar die ben ik nog nooit tegengekomen, nee.

VAN SLOOTEN:
Dank u wel voor dit gesprek.

JORRITSMA:
Graag gedaan.
(Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, HK)
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...