Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Fiscale jacht op buitenlandse sporters neemt toe

Datum nieuwsfeit: 25-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ERNST AND YOUNG

Fiscale jacht op buitenlandse sporters neemt toe

'FISCALE JACHT OP BUITENLANDSE SPORTERS STAAT HAAKS OP AMBITIE

NEDERLAND - TOPSPORTLAND'

Door de toenemende belangstelling van de fiscus voor buitenlandse sporters die deelnemen aan wedstrijden in ons land, dreigt Nederland zich uit de markt te prijzen als topsportland. Dat schrijft fiscaal specialist Wiebe Brink van Ernst & Young Belastingadviseurs vandaag in het Rotterdams Dagblad. Niet alleen voor deelnemers aan grootschalige sportevenementen, maar ook voor buitenlandse sportploegen die in het kader van internationale competities ons land bezoeken, lijkt de Nederlandse Belastingdienst in de nabije toekomst een streng fiscaal regime te gaan toepassen.

Al eerder dit jaar werd de mogelijkheid gecreëerd om loonbelasting te heffen over de inkomsten die buitenlandse sporters in ons land realiseren. Dat nieuwe fiscale regime leek zich aanvankelijk vooral te richten op de veelverdienende deelnemers aan internationale topevenementen zoals Euro 2000 en tennistoernooien, maar in het kader van de recent gepubliceerde Veegwet - het sluitstuk van het Belastingplan 2001 - wordt duidelijk dat ook de buitenlandse sporters en -clubs die in het kader van internationale (voetbal)competities zoals bijvoorbeeld de UEFA-cup en Champions League ons land bezoeken, een fiscale claim moeten vrezen. De aanslag kan zich zowel op de reguliere inkomsten van de sporters voor de betreffende wedstrijd richten (een evenredig deel van het basissalaris van de sporter) als op overige inkomsten als sponsorgelden en eventuele premies en bonussen.

Alhoewel Nederland niet het enige land is dat dergelijke fiscale maatregelen kent, lijkt Nederland zich nu te gaan onderscheiden door een strengere uitvoering van dit regime vergeleken met die andere landen. Brink meent dat Nederland zich daarom uit de markt dreigt te prijzen als organisator van grootschalige sportevenementen en (voetbal)wedstrijden, hetgeen geheel in strijd is met wat de Nederlandse regering nu juist uitdrukkelijk beoogt. Hij wijst er bovendien op dat ook de Nederlandse organisatoren van deze wedstrijden en de Nederlandse stadionexploitanten, kunnen worden aangeslagen, wanneer de buitenlandse sporters en de clubs waarbij zij zijn aangesloten zich aan hun fiscale verplichtingen onttrekken. Volgens Brink zou dat er wellicht zelfs toe kunnen leiden dat 'zwarte lijsten' gaan ontstaan van buitenlandse sporters en voetbalclubs die weinig genegen lijken om belastinggeld af te dragen en dus een risico voor de Nederlandse sportorganisator of stadionexploitant vormen (tenzij dit risico in financiële zin wordt overgenomen door bijvoorbeeld de KNVB of door andere overkoepelende sportbonden).

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie