Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

IIAV wint Joke Smit-prijs

Datum nieuwsfeit: 27-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

www.minszw.nl

IIAV wint Joke Smit-prijs

Nr. 2000/193
9 november 2000

Staatssecretaris Verstand van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal op 27 november aanstaande de Joke Smit-prijs uitreiken aan het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV); het landelijk expertisecentrum voor de informatieverzorging over de positie van vrouwen en vrouwenstudies in Nederland.

Het IIAV werd voorgedragen door een jury onder voorzitterschap van mevrouw mr. W. Sorgdrager. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 15 duizend gulden en een kunstwerk van Marijke de Goey.

Volgens de jury heeft het IIAV een fundamentele bijdrage geleverd aan de verbetering van de positie van de vrouw omdat zij al 65 jaar lang op een zeer professionele wijze informatie over vrouwen verzamelt, toegankelijk maakt en verspreidt. De jury heeft ook grote waardering voor de projecten en activiteiten die het IIAV op internationaal niveau uitvoert. Voorbeelden daarvan zijn het project 'Mapping the world', een database waarin ruim 300 vrouweninformatie-instellingen uit 120 verschillende landen zijn beschreven en de organisatie van de 'Know How Conference' in 1998, een doorlopende samenwerking tussen vrouweninformatie-instellingen met elke vier jaar een mondiale bijeenkomst.

Het IIAV bewaart vanaf 1935 het culturele erfgoed van en over vrouwen. De collectie bestaat onder andere uit boeken, archieven, tijdschriften, online databanken, adressenbestanden en beeldmateriaal op nationaal en internationaal gebied. Vanaf 1996 zijn de ontwikkeling en theorievorming op het vakgebied van vrouwenstudies en de informatieverzorging aan zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen zwaartepunten in het collectioneringsbeleid van het IIAV. Door effectief gebruik van informatie- en communicatietechnologie en het gebruik van de Vrouwenthesaurus (een lijst met onderling verwijzende termen) wordt de dienstverlening steeds beter afgestemd op de behoefte van klanten.

De regeringsprijs voor emancipatie is vernoemd naar de in 1981 overleden feministe Joke Smit. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een persoon, groep of instantie, die een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de positie van vrouwen in de Nederlandse samenleving.

De Joke Smit-prijs is eerder uitgereikt aan de Stichtingen Tegen Haar Wil in Groningen en Amsterdam en de Stichting Tegen Seksueel Geweld in Utrecht, het Clara Wichmann Instituut, het Wijze Oudere Vrouwen-Vlechtwerk, mw. drs. Leontine Bijleveld, de Vereniging voor Vrouwenbelangen, Vrouwenarbeid en Gelijk Staatsburgerschap, Mama Cash en het feministisch maandblad Opzij.


De bijeenkomst vindt op 27 november vanaf 14.00 uur plaats in de Gotische Zaal van het gebouw van de Raad van State, Paleisstraat 1, te Den Haag.

09 nov 00 14:42

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie