Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Opening nieuwe entree hoofdgebouw Vrije Universiteit

Datum nieuwsfeit: 27-11-2000
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 24/11/2000Opening nieuwe entree hoofdgebouw Vrije Universiteit

Op maandag 27 november vindt de officiële opening plaats van de vernieuwde ingang, hal en foyer van het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit. De renovatie maakt deel uit van een masterplan voor de campus, waarbij de VU tal van bouwkundige vernieuwingen realiseert die passen in de ontwikkeling van de Zuidas.

Het betonnen hoofdgebouw van de Vrije Universiteit aan de Boelelaan had tot voor kort op menig bezoeker een kille en sombere uitstraling. Architecte Mieke Poot van OIII architecten is erin geslaagd de entree, de hal, de foyer en het souterrain zowel in visuele als in functionele zin nieuw leven in te blazen. Zij voegde aan de gevel en de interne openbare ruimten een aantal elementen toe die het gebouw een nieuw elan geven en de kwaliteit van de bestaande architectuur versterken. De ingang heeft een glazen uitbouw gekregen, dwars op de gevel met een luifel boven het bordes. Het koper van het plafond onder de luifel keert terug in een hoge, koperen wand voor de grote collegezaal, die grenst aan de hal. Het koper zorgt samen met de houten banken voor een warme uitstraling. Daarnaast is op een inspirerende manier met licht gewerkt.

De komende jaren zal er op de campus fors worden gebouwd. Aanpassingen en nieuwbouw zijn nodig om aan de veranderende ruimtebehoefte van het onderwijs en onderzoek tegemoet te komen. Onder leiding van voormalig rijksbouwmeester Patijn is een masterplan voor de campus tot stand gekomen. Dit plan voorziet in een werk- en studieklimaat dat ook aantrekkelijk is voor de omringende bewoners en bedrijven op de Zuidas. Eén van de eerste gebouwen die op de rol staan, is het nieuwe instituut voor Zorg en Welzijn. Dit gebouw, waarin mbo-, hbo- en wo-opleidingen op het gebied van zorg en welzijn zullen samenwerken, zal worden ontworpen door de architecte Jeanne Dekkers. Zij denkt daarbij aan een gebouw dat aansluit bij de nieuwe ingang van het hoofdgebouw met heldere en transparante materialen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie