Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Project Turkse jongeren Eindhoven in afrondingsfase

Datum nieuwsfeit: 27-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Eindhoven

Persbericht: 27 november 2000

Doelstellingen bereikt: geen verlenging

Succesvol stimuleringsproject Turkse jongeren in afrondingsfase

Het stimuleringsproject Turkse Jongeren, dat in 1997 van start ging in Eindhoven, gaat de afrondende fase in. De doelstellingen van dit landelijke stimuleringsproject van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn grotendeels bereikt. Het project heeft tot doel om de positie van allochtone jongeren, in dit geval Turkse jongeren, op de arbeidsmarkt een krachtige stimulans te geven waarmee een achterstand op de autochtone groepen kan worden ingelopen.

Het behalen van de doelstellingen heeft er toe geleid dat het college van B&W van Eindhoven heeft besloten geen gebruik te maken van het aanbod van het ministerie om het project voor weer 3 jaar te verlengen. De activiteiten voortkomend uit het project worden geïmplementeerd in bestaande trajecten en zo ontstaat er ruimte voor nieuwe initiatieven voor andere groepen.

In Eindhoven heeft dit 3-jarige project geleid tot een uniek samenwerkingsverband tussen de dienst Werk, Zorg en Inkomen (WZI), het Projektburo, Stichting Arbeid en scholing (SAS) en Dynamo. Uitgangspunten van het project waren:

* Niet alleen de langdurig werklozen moeten bereikt worden, maar ook diegene die via veelvuldige, kortdurende uitzendbanen werkzaam zijn( geen structurele arbeidsmarktpositie hebben) of nog niet bereikt worden door Arbeidsvoorziening

* Ook de arbeidsmarktpositie van 15,16 en 17 jarigen met een afgebroken schoolopleiding moet zo sterk mogelijk gemaakt worden. (Hierbij werden in Eindhoven extra mogelijkheden gecreëerd door een bijdrage vanuit het grote steden beleid.)
* De arbeidsmarktpositie van de Turkse jongeren moet duidelijk in beeld gebracht worden

* De ontwikkelde werkwijze binnen het project moet in het 3e project jaar binnen de organisaties worden geïmplementeerd om al doende de arbeidsmarktpositie te kunnen blijven bewaken.
* Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande mogelijkheden

* Eventuele tekortkomingen/ knelpunten hierbij moeten binnen het bestaande aanbod worden opgelost.

Inmiddels is het project aan het laatste jaar begonnen en kan geconcludeerd worden dat het project succesvol is. Dit mede door de nog steeds verdergaande economische bloei en daarbij behorende vragende arbeidsmarkt. In het 2e jaarverslag werd dan ook geconcludeerd dat er een duidelijk zicht is gekomen op de arbeidsmarktpositie van deze groep, de contacten met de groep verbeterd zijn en dat de begeleiding van de groep beter verloopt. Dit wordt o.a. geïllustreerd door de cijfers m.b.t. het aantal de ingeschreven Turkse jongeren bij het arbeidsbureau.

Aantal ingeschreven Turkse werklozen 15 -30 jr. December 1999 227
November 2000 88

Waarvan moeilijk bemiddelbaar (fase 4) 117 48

Daarnaast werden er in dit verslag en het werkplan een aantal stappen benoemd waarmee de implementatie in de reguliere organisatie verder gestalte kan worden gegeven. Om het betere bereik en begeleiding van de ze groep en de overige groepen te continueren, is er overleg gaande met Dynamo en het SAS.
In mei 2001 vindt de afsluiting van het project plaats middels het verschijnen van het eindverslag.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie